Kommunevalget er over – eldreomsorg var det viktigste for folk Ukebrev uke 38/2023 

Verv et nytt medlem! (For mere informasjon, se nederst)
Klikk for å registrere nytt medlem

Kommunevalget er over – eldreomsorg var det viktigste for folk

I det forrige lokalvalget var klima den viktigste saken ifølge valgforsker Johannes Bergh. I år var det eldreomsorg. VG har bedt Respons om en undersøkelse. 13 prosent har satt eldreomsorgen først foran helse- og sykehus, klima og miljø, skatter og avgifter.

Ellers var det ikke én sak som har utmerket seg, sier Jonas Stein som er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Det nye er kanskje at det er litt mer søkelys på privat økonomi.

Eldreomsorgen er en kommunal oppgave. Det er et sunnhetstegn at folk er mest opptatt av de kommunale oppgavene i et lokalvalg.

Går man inn og leser de lokale valgbrosjyrene er det ikke helt enkelt å se hva som er prioritert av de enkelte politiske partiene. Det blir ofte ganske verdiløse slagord – muligheter for alle – en kommune for alle – livskvalitet for alle og så videre. Veldig konkrete forslag er det sjelden. Det er lett å ty til: Jobbe for. Bidra til. Satse på. Sørge for. Gå inn for. Styrke. Skape. Bedre… og så videre.

Vi må altså passe på at politikerne er mer konkrete i oppfølgingen de neste fire årene. Det er nå vi vil merke om de la noe bak sine generelle løfter.

Preventiv geriatri for å sikre sosial bærekraft og menneskerettigheter blant eldre

De demografiske utfordringene som vi står overfor, krever radikale endringer i måten vi håndterer eldrepolitikken. Det er Jon Skjævestad, overlege og geriatriker ved Oslo universitetssykehus, som skriver dette i Dagens Medisin. Han mener at preventiv geriatri kan bidra til at eldre kan bo hjemme lenger og ha et godt liv. Økt søkelys på fysisk aktivitet og riktig ernæring kan forebygge ikke-smittsomme sykdommer. Samtidig kan man forebygge og utsette debut av demenssykdom.

Uttrykket preventiv geriatri er så vidt nevnt i litteraturen i Norge. Det handler om å forebygge for å sikre et godt og langt liv ved å forhindre svikt i fysisk og kognitiv funksjon hos eldre.
Noe er gjort. I Oslo har Skullerud Sport Senter i en årrekke satset på seniortrening, og der trener 650 medlemmer over 65 år i privat regi.

På Nesodden har kommunen åpnet en «helsestasjon for voksne», der forebygging for mennesker som er 65 år eller eldre er hovedfokus. Helsestasjonen samarbeider med et lokalt treningssenter.

Et annet eksempel er organisasjonen Aktiv mot kreft, som har etablert til sammen 20 «pusterom» i norske sykehus. Her trenes pasienter av spesialutdannede instruktører fra Norsk Idrettshøyskole (NIH), både før, under og etter en kreftbehandling.

Helse-, ernærings- og omsorgssektoren må samarbeide på tvers for å sikre at eldre får den nødvendige støtte og veiledning de trenger, sier Jon Skjævestad.

Mee Eline Eriksson, fagdirektør for forebyggende helse i NHO Geneo, mener at politikerne må ta grep og sette eldrepolitikken på dagsordenen. Dette krever en ny tilnærming som legger vekt på sosial bærekraft, menneskerettigheter og forebyggende helsearbeid. Tiden er inne for handling og innovasjon – og preventiv geriatri!

Aksjer til besvær

KOMMENTAR: Bjørg Duve

Menn er ikke vant med å gå «to skritt bak» sin livsledsager. Det må de lære seg, og regler må
tilpasses en ny tid.

I gamle dager het det «herr» president, men så kom det en kvinne og som ble nummer to i landet

– plassen etter kongen. Da fikk vi «ærede» eller «vyrde» president. Før het det stortingsmenn, nå stortingsrepresentanter. Fylkesmennene er blitt statsforvaltere og riksmeklingsmannen er blitt riksmekler.

Det finnes mange eksempler på at samfunnet utvikler seg – og språk og tankegang må følge etter. Et levende og dynamisk samfunn har fått kvinnene opp og fram. Det betyr at mannsrollen – og dermed også regelverk og tankesettet – må tilpasses den tid vi lever i.
Støre, det kan tenkes at hele håndboken må til revisjon og ikke bare noen linjer. Det vil stadig oppstå situasjoner hvor kvinnens stilling og posisjon innskrenker menns handlefrihet.
Da jeg vokste opp – jeg var 20 år i 1968 – var det få som tenkte på kvinner som den mest fremtredende i familien. Men det var da likestillingen virkelig tok av med hensyn til kvinnenes utmarsj fra skyggenes dal.

Utviklingen vil bare fortsette. Stadig flere kvinner utdanner seg til toppjobber og blir valgt inn i styrerom og inn i politiske verv. Alt er nå lagt til rette for at om en del år vil en kvinne sitte på tronen her i landet. Slik var det ikke i generasjonen før. Et samfunn er aldri status quo og godt er det. I prosessen videre inn i fremtiden vil vi bli vitne til flere utviklingssmerter fordi samfunnet endrer seg fortere enn regelverk. De er laget ut fra menns dominans i samfunnet.
Det var i gamle dager.

Fra administrasjonen

FNs Eldredag Oslo Rådhus 1. oktober.
FNs internasjonale eldredag er søndag 1. oktober kl. 13:00-14.30. Demenskoret, Emil Sollie Tangen og Kari Gjærum står på programmet. Ordfører i Oslo Marianne Borgen ønsker velkommen og Senior Norge deler ut pris til årets Hederssenior. Det er fortsatt noen billetter til Senior Norges medlemmer. Ta kontakt med epost til  eva.henschien@seniornorge.org dersom du vil ha billetter. Billetter avtales med den enkelte og hentes utenfor Rådhuset 1. oktober ca. kl. 12:30.

Hele arrangementet blir også sendt på nett for de som bor langt unna.
 
En spennende blogg om livet som 65+, muligheter, gleder og utfordringer
Et av våre medlemmer, Thor Øistein Endsjø, har sammen med sin kone Ragnhild over lengre tid skrevet en spennende blogg/dagbok. Thor Øistein, som er pensjonert barn/idrettslege, deltar aktivt i Senior Norges ressursgruppe Helse og Omsorg. Du finner bloggen ved å klikke her

Vi gratulerer!

Denne uken blir Yngvar Sikveland, Per Christian Dahl og Torgeir Annar Torsteinsen 70 år.
Hanne Bjørnå, Gerd-Liv Stuve Rosenkilde, Åse Snefrid Sundvold og Svein Bårdseth fyller 80 år.
Lillemor Kathe Spillum og Odd Gunnar Fjeldstad fyller 90 år.

Vi gratulerer på det hjerteligste.

Les Seniorhåndboken her
VERV ET NYTT MEDLEM!

Medlemskontingenter: Enkeltmedlem kr 390, Familiemedlem kr 490.

Vi må mobilisere for å få flere medlemmer slik at organisasjonen kan legge økt tyngde bak sine krav
Vi oppfordrer derfor alle til å verve nye medlemmer! For hvert medlem får du eller ditt lokallag en premie!
 
Vervepremier 2023
Gavekort på kr. 100 kr for hvert medlem som verves og som betaler første års kontingent. Utbetales med gavekort (Supergavekort) i januar 2024. I tillegg er den enkelte verver med i loddtrekning:Gavekort kr. 5 000 for alle ververe med 5 eller flere nye medlemmer. Gavekort kr. 3 000 for alle ververe med 3 eller flere nye medlemmer Gavekort kr. 2 000 for alle ververe med 2 eller flere nye medlemmer. Totalt 3 gavekort deles ut.
Klikk her for å registrere nytt medlem