Nyhetsbrev fra Senior Norge: Resolusjon fra Landsmøte i Senior Norge 2024 m.m. – Redaksjonen uke 26/24


Verv et nytt medlem! (For mer informasjon, se nederst)


Senior Norge logo

Resolusjon fra Landsmøte i Senior Norge 2024

Helseforetaksmodellen bør avvikles og sykehusenes driftsbudsjetter og investeringsbudsjetter må bli holdt adskilt ved fremtidig oppgradering av våre sykehus. Dette var den klare meldingen Senior Norges Landsmøte 2024 oversendte Jan Christian Vestre, Helse- og omsorgsdepartementet, og Tone Wilhelmsen Trøen, leder av Helse og omsorgskomiteen i Stortinget ved endt møte.

Resolusjonen i sin helhet fra Landsmøte 2024 ble utformet slik – følg lenken for å lese hele resolusjonen!


Mager trygderegulering i 2024, eller?

Stig L Klingstedt
Stig L Klingstedt

Av Stig Klingstedt  

Mange av våre medlemmer har reagert på at pensjonene i år bare ble regulert med 2,76 prosent per 1. mai. På årsbasis betyr imidlertid reguleringen 4,58 prosent. Som utgangspunkt ble lønnsøkningen stipulert til 5,2 prosent og prisøkningen til 3,9 prosent.

Reguleringen fra 1. mai hvert år er en lovhjemlet ordning, og man baserer seg på anslag fra Teknisk beregningsutvalg og regjeringen når det gjelder lønnsutviklingen og prisstigningen. Pensjonen skal reguleres med et gjennomsnitt av lønns- og prisutvikling. Hvis det viser seg at anslagene er feil, justeres dette i etterfølgende trygderegulering. Dersom anslagene er for lave i forhold til resultatet ved årets utgang kan det medføre at pensjonene har et såkalt etterslep. Det betyr at regjeringen har vært for forsiktig og da må tallene justeres opp ekstra per 1. mai.

Dette var tilfellet ved justeringen 1. mai 2023. Pensjonene ble økt med 6,91 prosent på årsbasis. Siden reguleringen skjer per 1. mai hvert år, måtte man i 2023 for å få dette gjennomsnittet på årsbasis øke pensjonene med 8,54 prosent. Vi nyter godt av at oppgangen som skjedde i 2023 også gjelder hele 2024. Det gjør at staten bare trenger å justere pensjonene med 2,76 prosent for at sluttresultatet skal bli 4,58 prosent på årsbasis for 2024.


UTVIKLET I NORGE

– Rett i ryggen med fancy trehjuling

Thore Grüner Bjerke (til v.), Øyvind Gedde og Trine Gedde Celius diskuterer de ulike tekniske finessene på MOVU. Foto: Bjørg Duve

Av Bjørg Duve

– Hvorfor bære seg skakk og skjev? spør Øyvind Gedde og ser på meg. Trine Gedde Celius følger opp med spørsmålet: – Hvorfor pådra seg muskel- eller skjelettplager når det ikke er nødvendig?

Senior Norge snakker med gründer og daglig leder Øyvind Gedde og designer Trine Gedde Celius på kontoret på Hosle i Bærum. Her viser de fram en trehjuling, som er praktisk, stødig og lett å ta med rundt. MOVU er en helt ny rullator, som om kort tid er på markedet. Tidligere i år fikk denne nyvinningen en pris for inkluderende design. DOGA (design og arkitektur i Norge) som delte ut innovasjonsprisen, la også vekt på mangfold, likeverd og universell utforming.

– MOVU er ikke stigmatiserende, fortsetter Øyvind Gedde. Han fikk ideen til denne hypermoderne rullatoren da hans mor ikke lenger kunne kjøre bil. Hun var ikke særlig lysten på å ta i bruk de rullatorene som fantes på markedet

Fra fire til tre hjul

– Det har vært noen utfordringer for å få det til, sier konstruktør og medeier Thore Grüner Bjerke, som forteller om utfordringer i forbindelse med selve konstruksjonen.

– Hva slags utfordringer?

– Det å skulle gå fra fire til tre hjul og utfordringen med å få den sterk nok samtidig som vi la stor vekt på et ambisiøst formspråk.

De første årene gikk med til å skape selve nyvinningen. En spennende og kreativ utfordring for en som jobber med å finne gode tekniske løsninger på problemstillinger.

– Vi måtte tenke nytt. Starte med helt blanke ark, fortsetter Grüner Bjerke og sier at det å få til en god stabilitet samt en sterk konstruksjon, sto øverst på listen.

– Og så var det hendene. Hvor skulle en ha hendene. Det endte med at vi laget et ratt, sier Thore Grüner Bjerke, som i de siste årene har arbeidet med alle detaljene for å få et stødig og brukervennlig produkt.

Rett i ryggen

– Vi har utviklet MOVU, slik at brukeren får riktig støtte når en går, sier Gedde Celius. Hun lurte på hvorfor en måtte gå bøyd når en kan og bør gå rakrygget.

– På hvilken måte rakrygget?

– Her kan en tilpasse høyden, slik at en ikke må gå foroverbøyd. Vi har også utviklet rattet, slik at en holder riktig. Armene er ikke for tett og heller ikke for langt ut fra kroppen. Det er viktig for riktig balanse.

De blir begge ivrige når de begynner å snakke om det forebyggende. En ting er at det vil spare det offentlige for milliarder av kroner. Vel så viktig er det at de som trenger dette hjelpemiddelet, kan leve gode liv med redusert risiko for muskel- og skjelettskader.

– Vi har lagt mye arbeide i å lage en moderne rullator, som også skal være en medhjelper i hverdagen, sier oppfinneren.

– Hva mener dere med medhjelper?

– I tillegg til at du kan gå trygt, få med deg varer hjem samt ha muligheter for å sette deg ned, er det viktig for oss at rullatoren skal fungere forebyggende. En skal gå og stå riktig for ikke å pådra seg helseutfordringer, fortsetter designeren.

Sunnaas-hjelp

Derfor har det vært viktig for dem å samarbeide med ergo og fysioterapeuter. Det har de blant annet gjort i samarbeid med Sunnaas Sykehus.

– De har spilt en aktiv rolle, slik at vi har kunnet sikre at brukeren kan få en riktig gange, sier Gedde Celius. Dette samarbeidet har vært en viktig del av utviklingsarbeidet. Høyden på styret kan for eksempel tilpasses den enkelte enten en er lav eller høy.

– Det er så viktig å forebygge framfor å reparere, sier Gedde. Han trekker også fram at nyskapingen har tre hjul og ikke fire og at framhjulet er stort. Han forklarer fordelene med det sammenlignet med dagens firehjulinger.

– Det er lettere å styre og å få den opp og ned av fortauskanter.

– Er den ikke litt tung?

– Den veier rundt sju-åtte kilo. Tester viser at den bør ha en viss vekt.

– Hvorfor det?

– Blir den for lett, får en ikke god nok styring. Den blir rett og slett vanskeligere å håndtere når en går ute med den. Særlig hvis føret er utfordrende. Da er litt tyngde godt å ha med seg.

Rullatoren er skrudd sammen, ikke limt. Det er viktig for dem begge at produktet er bærekraftig. – Det vil si at hvis noe blir slitt, kan en kjøpe nye deler og montere dem på. Dette er ikke en bruk og kast-rullator, sier Øyvind Gedde.


Informasjon fra Administrasjonen

Den Gamle Krigsskole – Tollbugata 10 Oslo – By Ssu – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83505255

Nytt styre

Nytt styre har allerede avholdt to styremøter etter Landsmøtet 2024.

Det er vedtatt at det gjennomføres et styreseminar i tiden 16.-17. september. Hensikten med seminaret er å legge til rette for et felles og omforent arbeid i styret slik det er forutsatt av våre vedtekter og angitt av vårt Landsmøte.

Det er å anta at Senior Norge på dette tidspunktet har en ny daglig leder på plass i sekretariatet.


Statsbudsjettet 2025

Senior Norge ble innkalt til et avsluttende møte i arbeidet med Statsbudsjettet 2025 den 11. juni 2024.

4. juni ble det avholdt et møte mellom Landsforbundet for offentlige pensjonister (LOP), Forsvarets seniorforbund (FSF) og Senior Norge for å finne frem til en felles prioritering av disse organisasjonenes viktigste innspill til Statsbudsjettet. I korthet kan dette listes slik

  • Styrket kommuneøkonomi
  • Bygging av institusjonsplasser med prioritet til demente.
  • Helsescreening (brystkreft) for kvinner over 69 år og for å avdekke prostatakreft hos menn.
  • Gjenlevendeytelse i folketrygden (tidligere etterlattepensjon) reguleres på linje med alderspensjon.

Det var klar melding til Regjeringen at prioritert liste erstatter på ingen måte tidligere innsendte forslag fra Senior Norge, men utgjør en presisering av viktige saksområder i et samarbeid med LOP og FSF.


Trivselstiltak

Etter søknad er Senior Norge tildelt kr 130 000,- fra Oslo kommune for tilrettelegging og gjennomføring av årets trivselstiltak med tilbud til Oslos sykehjem. Tiltaket vil omfatte to arrangementsdager 11. og 12. september.

Arrangementene vil bli gjennomført på Sporten, Holmenkollen. Det blir sang, musikk, hyggelig underholdning med enkel bevertning for inntil 100 sykehjemsbeboere pr dag disse to dagene. Varsling om kommende arrangementer er sendt Oslos Sykehjem.


Trenings- og rehabiliteringssenter i Spania (CAN)

Det er etablert en venneforening til Bærum kommunes opptrenings- og rehabiliteringssenter i Spania (http://venneravcan.no ). Venneforeningen ønsker å ta vare på og videreutvikle dette velfungerende behandlingsstedet som har støttet mange seniorer med å kjempe seg tilbake til en bedre grad av selvhjulpenhet i eget hjem.

Venneforeningen har søkt bistand hos Senior Norge for å kunne benytte organisasjonens systemer for medlemsregistrering og kontingentinnbetalinger. Avtale er under utarbeiding.


Henvendelse fra Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å gjennomføre en studie som ser på effekt av SMS-påminning på vaksinasjonsdekning av influensa blant eldre i Norge. Formålet med studien er å se om et enkelt tiltak som å sende en SMS i influensasesongen kan gjøre at eldre i større grad tar influensavaksinen sammenliknet med de som ikke får en SMS. Studien retter seg spesielt mot eldre med norsk, polsk eller ukrainsk bakgrunn.

I den forbindelse trenger vi brukere som representerer målgruppen for studiet, det vil si som har norsk, polsk eller ukrainsk bakgrunn og som er 65 år eller eldre, som kan delta i prosjektgruppen for studien sammen med oss forskere. Brukerrepresentanten bør ha grunnleggende ferdigheter i norsk og engelsk.

I forskningsprosjekter er deltagelse og innspill fra brukere viktig fordi det øker kvaliteten på forskningen ved at den blir mer nyttig og relevant for målgruppen.

Oppgavene til brukerrepresentanten vil være å delta på møter med prosjektgruppen i perioden september 2024 – september 2026 (totalt ca 5 møter), i tillegg til å lese gjennom dokumenter. Møtene vil foregå primært på Teams. Oppgaven som brukerrepresentant godtgjøres ihht gjeldende satser; 545 kr per time + ev. reisegodtgjørelse v/behov. Vi håper Senior Norge har mulighet til å finne en person fra deres organisasjon/forening som kunne tenke seg å delta på dette.

Har du flere spørsmål om studien, brukerrollen eller annet; ta kontakt med:

Liz Ertzeid Ødeskaug, Seniorrådgiver, Folkehelseinstituttet
Postadresse: Postboks 222 Skøyen,0213 Oslo, Tlf: 95821488, Nett: www.fhi.no  


Sommerlukning av sekretariatet

Sekretariatet i Senior Norge tar fellesferie og vil være stengt i tiden 1.–31. juli 2024. Senior Norge er med andre ord tilbake med mye energi og stort engasjement for våre seniorer og pensjonister allerede fra 1. august 2024.

Verv et nytt medlem

Medlemskontingenter

  • Enkeltmedlem kr 390,-
  • Familiemedlem kr 490,-.

Vi må mobilisere for å få flere medlemmer slik at organisasjonen Senior Norge kan legge økt tyngde bak sine krav. Vi oppfordrer derfor alle til å verve nye medlemmer! For hvert medlem får du eller ditt lokallag en premie!

Vervepremier 2024

Gavekort på kr 100,-  for hvert medlem som verves og som betaler første års kontingent. Utbetales med gavekort (Supergavekort) i januar 2025. I tillegg er den enkelte verver med i loddtrekning av:

  • Gavekort kr 5 000 for alle ververe med 5 eller flere nye medlemmer. 
  • Gavekort kr 3 000 for alle ververe med 3 eller flere nye medlemmer 
  • Gavekort kr 2 000 for alle ververe med 2 eller flere nye medlemmer. 

Totalt 3 gavekort deles ut.