Av Jon Rogstad, Styreleder

Velferdsstaten har målsettinger for gode, sikre og forutsigbare helse- og omsorgstjenester for spesielt oss eldre. Våre politikere slåss om å markedsføre tiltak for styrking og sikring av konseptet ved å bo hjemme så lenge du vil – og kan.

Hva som i praksis holder på å skje er reduksjon av liggedøgn på sykehusene, økte krav til kommunale ytelser og svinnende kapasiteter ved våre sykehjem. Helsehusene, våre rekonvalesens plasser, må benyttes som sykehjem og vi må bo hjemme og dernest dø hjemme alene. Belastningene veltes over på pårørende.

Omfordeling av skatteinntekter mellom kommunene er en dårlig løsning

hospital bed
Foto av Martha Dominguez de GouveiaUnsplash

Regjeringens tiltak om omfordeling av skatteinntekter fra de rikere kommuner til fattigere kommuner rammer i sitt kortsiktige perspektiv særlig Bærum, Oslo, Asker og Stavanger kommune. Dramatisk og umiddelbare tap av skatteinntekter rammer langtidsplanene i kommunene på en svært uheldig måte. Selvsagt vil svikten ramme disse kommunenes største budsjettposter som eksempelvis helse og omsorgstjenester.

Senior Norge har i sine møter med Regjeringen gjentagende ganger påpekt betydningen av styrket kommuneøkonomi for å unngå en sterk forvitring av våre helse- og omsorgstjenester.

Dette er nødvendig da helseforetakene målbevisst søker å få overført stadig flere og mer kompliserte helsetjenester til kommunale tjenester. Senior Norge hadde imidlertid ikke forventet at Regjeringen skulle begrense seg til en omfordeling av kommunal armod i 2024.

Våre innspill blir hørt!

I Regjeringens budsjettbehandling for 2025 er imidlertid innspillene fra blant annet Senior Norge fulgt opp. Kommunesektoren får en vekst i frie inntekter på totalt 6,4 mrd. Av dette går 1,4 mrd til fylkeskommunene. Veksten er ment å dekke merkostnader knyttet til demografi og pensjon. Det er også satt av midler til å dekke økte utgifter til sosial hjelp og strømstøtte.

Grepet, innfallet, om omfordeling fra de såkalte rike til de fattige har imidlertid allerede gitt varige skadeeffekter i noen av landets folkerikeste kommuner. I Bærum kommune merker vi oss formuleringer fra kommunedirektøren som:

«Et viktig mål med å dreie tjenesten til laveste effektive omsorgsnivå, er at innbyggere i større grad skal få muligheten til å mestre eget liv, og oppleve selvstendighet i eget hjem.»

Tenk det!

Styrk kommuneøkonomien!

Dette skjer nå i en av landets rikeste kommuner. Senior Norge opprettholder derfor sine krav ovenfor sittende Regjering. Dagens økte bevilgninger til kommunen må følges opp kommende år om våre kommunale tjenester skal svare på helseforetakenes spareplaner. Økende oppgaver, sviktende kapasitet i kommunene vil nødvendigvis ramme pårørende i økende grad.

Senior Norge er imidlertid krystall klare på at vi ikke kan løse de økende kravene i kommunesektoren utelukkende med økt økonomisk støtte, men styrket økonomi er et viktig bidrag til å unngå en fortsatt forvitring av våre kommunale helse og omsorgstjenester.