Svindel på nett – gratis kurs kan hjelpe deg Ukebrev uke 3/2023

Vi har tidligere advart mot svindel over nettet. Dette er spesielt rettet mot litt eldre mennesker. Hvis du vil øke dine evner til å håndtere slike svindelforsøk kan du gå inn på nettvett.no Der finner du dels enkle råd for å unngå svindel og du kan ta et gratis kurs «Sikkerhet for seniorer».

Selv de som er vante brukere av internett føler seg utrygge og har behov for hjelp og støtte.
Nettvett.no har satt opp noen viktige råd for seniorer:

  • Ta kurset «Sikkerhet for seniorer» på nettvett.no
  • Bruk totrinnsverifisering på sosiale medier og dine e-postkontoer
  • Ta sikkerhetskopi av dine bilder og viktige dokumenter
  • Ikke la deg lure av falske e-poster og SMS-er (såkalt SMiShing)
  • Unngå svindelposter i sosiale medier

Nedsatt hørsel kan føre til ensomhet og demens

Veldig mange i 60-årene og eldre har nedsatt hørsel. Det fører ofte til problemer i samlinger der mange snakker samtidig, på kaféer, restauranter og andre steder der det er samlet mange mennesker. Eldre trekker seg derfor ut av denne type sosiale sammenkomster og blir mer ensomme.

Det er et stort problem.

Det som kanskje er et enda større problem, er at det er en sammenheng mellom hørselstap og utviklingen av demens. Mange vegrer seg for å bruke høreapparat og blir bare enda mer utsatt for å bli ensomme og for å få demens.

Forskere har beregnet at bruk av høreapparater reduserer faren for demens med så mye som 18 prosent. Det er derfor svært viktig at man får kontakt med hørselslege og audiograf så fort som mulig når man begynner å merke at hørselen svikter. NAV står for alle kostnader dersom man velger standard høreapparater. Man får skiftet høreapparater hvert sjette år for å ha teknologi som er i takt med den tekniske utviklingen.

Det som er enda viktigere er at man, etter å ha fått høreapparater, virkelig bruker dem.
Les hele kronikken fra Forskning.no her.

Aldersdiskriminering

Flere av våre lesere har reagert på formuleringer i Agnete Tjærandsens innlegg i ukebrev uke 2/2023. Vi har derfor kontaktet henne og hun har gitt følgende kommentar:

«Takk for tilbakemelding – jeg har også fått innspill fra folk som ikke er enige. Selvfølgelig gjelder det ikke folk som har et årelangt forhold til bank og forsikring – det gjelder folk som er ukjente, gamle som søker om lån etc.  Merkelig nok har jeg ikke fått noen protester fra banker eller forsikringsselskap! Alle slike undersøkelser er generelle – undersøkelsen er gjort av Senter for Seniorpolitikk og er ikke mine påstander. Når det gjelder billeie har jeg selv opplevd det, og det er også i SSPs liste. Uansett er det mange diskrimineringer som alle er generelle.» 

Agnete Tjærandsen

Vi kan trekke den konklusjonen at for oss litt eldre er det en fordel å holde på våre gode kundekontakter. Reiseforsikringer og lån uten tidligere kundeforhold er ofte vanskeligere.

Ambera – tre nye aktiviteter

Foto Ambera

Hvis du ikke akkurat har noe nyttårsforsett å etterleve, men likevel lyst til å gjøre eller oppleve noe nytt i nær framtid, har vi et tips: Vår samarbeidspartner, Ambera, arrangerer både spanskkurs for nybegynnere, et inspirerende foredrag av verdens sterkeste 68-åring og en privat guidet tur på Hjemmefrontmuseet i løpet av de neste ukene. Og hvis det ikke skulle være nok, kan du bli med i en nystartet norsk/svensk boksirkel i begynnelsen av mars. Og NB: Alt er gratis for våre medlemmer!

Les mer om arrangementene og meld deg på her
Er du ikke medlem i Senior Norge og vil delta, så kan du melde deg her

Vi gratulerer!

Foto (SK)

I disse dagne blir Erik Norsted, Eiren Helen Storesund og Knut Hoås 70 år. Aarve Olai Nordrevoll, Reidun Johansen og Ivar Jensen fyller 80 år. Per Hanetho, Jarl Per Hansen og Kjell Nygård fyller 90 år.

Vi gratulerer alle på det hjerteligste!

Les Seniorhåndboken her

Nå får du et gratis medlemskap i Ambera

For å delta i Ambera sine aktiviteter i Europa og bli orientert om fremtidige boligprosjekter må man være medlem. Alle medlemmer av Senior Norge får nå et helt gratis medlemskap i Ambera ved å bruke medlemskoden: SN

CTA: Bli medlem i Ambera her