Norsk helsevesen slår sprekker Ukebrev uke 12/2023

Verv et nytt medlem! (For mere informasjon, se nederst)
Klikk for å registrere nytt medlem

Norsk helsevesen slår sprekker

Av tidligere sykehjemslege og første helsebyråd i Oslo kommune, Ole B. Hovind

Vårt helsevesen slår synlige sprekker. De enkelte deler henger ikke lenger sammen hverken organisatorisk, administrativt eller volummessig.

Hele sektoren er underfinansiert både på statlig og kommunalt nivå. Det skyldes dels pandemien, dels store forandringer i medisinsk teknologi, store forandringer i sykdomsbildene, aldrende befolkning, svekket kronekurs og manglende vilje.

Av helsevesenets bygninger og utstyr er 50% utdaterte og uhensiktsmessige, fornyelsestakten er lav.

Se hele innlegget på hjemmesiden: Klikk her.

Hun stuper ned i en åpen usikret brannkum med hodet først

Bildet er tatt av cdz fra Pixabay

Fra en av våre lesere har vi fått alarmerende nyheter om manglende varsling av gatearbeid. Hun skriver slik:

«Min søster, 92 år, bor alene og klarer seg med kun hjelp til rengjøring.

21.02 var hun ute for å handle. Hun har nedsatt syn, og var opptatt av å følge med på lyssignalene for å krysse Kirkeveien nedenfor Vestre Aker kirke. Da stuper hun ned i en åpen usikret brannkum med hodet først.

Hun blir holdt fast I bena av 2 menn. Etter en stund sier den ene, “Jeg tror ikke jeg klarer å holde deg lenger!”. Da svarer min søster

“Det Må du, ellers dør jeg!”

Etter en stund kommer det en mann nedenfra og støtter skuldrene hennes.
Omsider kommer hun opp, skitten og fæl. Er meget sint og sier at slikt skulle ingen behøve å oppleve! 

Blir fraktet til Oslo legevakt. Heldigvis ingen hodeskade. Mange ribbensbrudd, brudd i finger og smerter i arm og ben. Sendt hjem uten videre oppfølging. 

Det er skandaløst at byens borgere uforskyldt skal få oppleve slike ting.  Arbeider i trafikkerte strøk MÅ sikres forsvarlig slik at slike ulykker unngås. 

Vi tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om hun hadde falt videre ned I kummen med hodet først. Min søster ble ikke livstruende skadd. Men er sterkt smerteplaget.  Ulykken kan verifiseres ved Oslo legevakt.

Astrid Kjendahl 
pensjonert fysioterapeut» 


Dette var et svært stygt utslag av at svaksynte ikke tillegges nok oppmerksomhet i dagens byer. Det settes ut skilter på fortauene, el-sparkesykler forlates i travle gangfelt, arbeidsredskap og utstyr ved bygg og anleggsplasser merkes/varsles ikke godt nok. Serveringsbord og krakker står umerket på fortauene. Det samme gjør reklameskilt.

For ikke mange år siden ble dette tatt opp på bred basis og det var strenge regler for å sette noe ut på fortauene. Dette er visst et glemt kapittel, men Senior Norge vil ta opp dette med Oslo kommune.

Varsel om Senior Norges Landsmøte 2023

Styret vil med dette få varsle om at Senior Norges landsmøte 2023 avholdes i Tollbugata 10 (Den Gamle Krigsskolen) 25. mai 2023 kl 10.00.

Saker som ønskes behandlet under landsmøtet, herunder forslag til vedtektsendringer, må være Sentralstyret i hende seinest 8 uker før den 25. mai 2023. Fristen for innmelding av saker settes derfor til 31. mars 2023.

Med henvisning til valg foretatt på Landsmøtet 2022 er kun èn styrerepresentant på valg ved dette Landsmøtet. Utjevning av representasjon mellom år 1 og 2 vil skje i Landsmøtet 2024 da øvrige representanter i styret på det tidspunktet er på valg.

Valgkomiteen oppfordrer dessuten også til at det innmeldes representanter og gis forslag til 3 representanter som er til valg i Kontrollkomiteen.

Representanter fra lokalforeningene må innmeldes til sekretariatet seinest 5 uker før Landsmøtet avholdes.

Vel møtt til Landsmøtet 2023.
Styret
Senior Norge

Fra administrasjonen

Medlemsfordel – trening

Det er inngått avtale med Naardic treningssenter for alle medlemmer i Senior Norge, til et av markedets beste priser. Det er 15-18 programmer hver dag mellom 06.00 – 22.00 med over 20 gode instruktører.

Her finner du blant annet Pilates, Yoga, Mindfulness, morgentrening, Zumba, Kettlebell-trening, nakke- og skuldertrening, forbrenning, pausegym, sprek voksen, sterk med strikk, med mer. Du bør ha en enkel treningsmatte. 

Den rabatterte prisen til Senior Norge får du automatisk når du går inn første gang fra vår hjemmeside (medlem/medlemsfordeler). Du kan velge månedspris eller abonnement. Laveste pris er kr. 199.- pr. måned. Det er 100 kr. i rabatt pr. måned og kr. 1.200 rabatt på årsabonnement. All trening foregår via nett, så du slipper å reise til treningsstudio. Du kan bruke PC eller Ipad.

Du kan ha direkte samtale med instruktør eller du kan velge å slå av kamera/lyd. Og du kan invitere nabo eller venn på din trening hvis du ønsker det. 

 Administrasjonens leder har testet opplegg fra IPAD og PC med Google Chrome nettleser. Det fungerte utmerket og var lett og intuitivt å bruke. Har du IPAD/iPhone er det også lett å koble opp mot en stor TV. Du trenger da en slik enhet.

Lightning til HDMI-adapter

På hjemmesiden til Senior ligger det også en personlig invitasjon fra Yngvar Andersen i Naardic til alle medlemmer i Senior Norge. Han anbefaler programmet PAUSEGYM eller SPREK VOKSEN i starten. Så er det bare å utvide ved ønsket behov.

Medlemsfordelen til Senior Norge er tilgjengelig fra vår hjemmeside fra mandag 20.mars.

Gründerprosjekt innenfor helse og omsorgstjenester med Senior Norge

Det virker som det er et stykke igjen med ‘handling’ før vår helse og omsorgssektoren skinner. Senior Norge er ikke en passiv tilskuer her, som bare bidrar med høringsinnspill. Senior Norge har jobbet lenge med sitt bidrag, og dette er nå testet ut og kvalitetssikret. Senior Norge ser de store utfordringene med økende antall eldre i årene som kommer. Tiltak som bidrar til at eldre holder seg friske og selvhjulpne lenger er viktig for å forhindre for stort press på helse og omsorgssektoren. Senior Norge viser til negative innslag om omsorg på aldershjem og sykehus, samt den store kostnaden for samfunnet som eldrebølgen medfører. Senior Norge ønsker å bidra til å løse deler av utfordringen med å gi de eldre et mer verdig tilbud som igjen bidrar til at sårbare eldre klarer seg i eget hjem lengst mulig og samtidig har et verdig liv.

Senior Norge er stolt av å presentere sitt bidrag for eldre som står uten tilbud fra sin kommune.  

Prosjektet et omtalt og presentert på vår hjemme side. Klikk her.  

SENTER FOR SENIORPOLITIKK – Seminar om overgang mellom arbeid og pensjon

Det ble avholdt seminar 14.mars hos Senter for Seniorpolitikk. Tema var overgang mellom arbeid og pensjon. Det var ca. 500 deltakere (tilstede og digitalt).

Overgangen fra arbeidsliv til en pensjonisttilværelse er for noen en etterlengtet og enkel overgang, for andre en kompleks og krevende separasjonsprosess. Hvordan forløper og oppleves en slik overgangsprosess? Er det samsvar mellom planer og realiteter? Hvilke tanker har eldre arbeidstakere og de som nettopp har blitt pensjonister om overgangen til en ny tilværelse? Hvilken betydning har arbeidsplassen, og hvilke faktorer vektlegges utover helse og personlig økonomi? Kan ny kunnskap om overgangsprosessen bidra til bedre senkarriere for flere? Opptak av hele seminaret ligger på vår hjemmeside, eller du kan se den direkte ved å klikke her.

Vi gratulerer!

I disse dagene blir Knut Morten Kagnes 60 år. Anne Marie Berglund, Inger Tove Kragebøl Smedsrud, Wnche Spilhaug, Brit Uppmon Vogelsang og Ellen Birgitte Fisher fyller 80 år.Oddmund Moss fyller 90 år.

Vi gratulerer på det hjerteligste!

Les Seniorhåndboken her

Verv et nytt medlem!


Medlemskontingenter: Enkeltmedlem kr 390,-, Familiemedlem kr 490,-.

Vi må mobilisere for å få flere medlemmer slik at organisasjonen kan legge økt tyngde bak sine krav. Vi oppfordrer derfor alle til å verve nye medlemmer! For hvert medlem får du eller ditt lokallag en premie!

Vervepremier 2023

Gavekort på kr 100,- for hvert medlem som verves og som betaler første års kontingent. Utbetales med gavekort (Supergavekort) i januar 2024. I tillegg er den enkelte verver med i loddtrekning av:

Gavekort kr. 5 000,- for alle ververe med 5 eller flere nye medlemmer. 
Gavekort kr. 3 000,- for alle ververe med 3 eller flere nye medlemmer 
Gavekort kr. 2 000,- for alle ververe med 2 eller flere nye medlemmer. 

Totalt 3 gavekort deles ut.

Klikk her for å registrere nytt medlem