Diskriminering av eldre arbeidstakere Ukebrev uke 11/2023

Verv et nytt medlem! (For mere informasjon, se nederst)
Klikk for å registrere nytt medlem

I E24 leste vi om Bjørn Risa som uttalte at han ikke ansetter folk over 40 år i sin bedrift. Senere var Bjørn Risa med i Dagsnytt 18. Han sa da at han ønsker å ansette unge medarbeidere og håper så på at de kan bli der til de går av med pensjon. Han var opptatt av å forme arbeidsstokken slik at alle gikk i takt og sto for de samme holdningene. Han ønsker seg medarbeidere som er like godt trimmet sammen som et håndballag, sier han. Det at arbeidstakere som har minst to tredjedeler av sin yrkesaktive tid igjen ikke blir vurdert på grunn av alder er ganske fantastisk.

Etter vår vurdering har Risa i alle fall to problemer med løsningen. Det er ulovlig å diskriminere eldre. For å behandle søkere ulikt ved en ansettelse må det være en saklig grunn. Alder er uttrykkelig ikke en slik grunn. Likestilling- og diskrimineringsloven er klar her. I tillegg vil selskapet trolig på sikt få problemer med å utvikle seg. Dette på grunn av at selskapet vil mangle alternative synspunkter på hvordan ting skal gjøres.

Likestillings- og diskrimineringsombudet vil helt sikker gripe fatt i en slik sak dersom den blir varslet.


Helvetesild

Fra en av våre lesere har vi fått følgende tips:

Kjære Senior Norge
Jeg ser at dere skriver om helvetesild i dette ukebrevet. Det dere ikke skriver noe om, er at det er mulig å bli vaksinert mot denne sykdommen. Jeg er vaksinert og har blitt det her i Norge. Jeg tror det er lite kjent at det finnes en slik mulighet, så dere burde kanskje informere om det?

 Jeg fikk vite om muligheten av min søster som bor i Huston i Texas og forhørte meg så hos min fastlege. Hun kunne ikke svare meg og undersøkte hos Folkehelseinstituttet. Vaksinen var godkjent i Norge. Jeg kunne få den, men den var relativt dyr, og jeg måtte naturligvis betale den selv. Hun som vaksinerte meg, hadde aldri satt denne vaksinen før og måtte lese instruksjonen nøye. Dette er flere år siden nå, men jeg kan ikke huske at jeg hadde noen plager etter vaksinasjonen.
Vennlig hilsen
Astri Heen Wold

På Folkehelseinstituttets hjemmeside kan vi lese:

En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild (VZV-vaksine) forebygger trolig helvetesild hos personer over 60 år. Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Det viser en Cochrane-oversikt.

I Norge har vi et vaksinasjonsprogram for barn og der inngår ikke VZV-vaksinen. Det er uklart hvordan vaksinering av eldre praktiseres, men det er antakelig ikke en omfattende bruk av denne vaksinen i Norge.

Verdens munnhelsedag

Verdens munnhelsedag markeres 20. mars hvert år, og har som mål å sette søkelys på viktigheten av god munnhelse og forankre betydningen av munnhelsen for den generelle fysiske helsen og velværet. Årets markering vil rette søkelyset på munnhelsen til pleietrengende, hjemmeboende eldre – altså de som allerede har rettigheter, men som ikke får den behandlingen og oppfølgingen de har krav på. 

For interesserte holdes et webinar hvor målgruppen er Helseprofesjoner i kontakt med hjemmeboende eldre. Tidspunkt for webinar (på Zoom) er tirsdag 20 mars kl. 11.00-12.00
Påmelding til webinaret som holdes av den Norske Tannlegeforening. Klikk HER..

FN-dager

Denne uken har vi markert FNs kvinnedag og vi gratulerer alle våre kvinner litt på overtid!

Idéen om en internasjonal kvinnedag ble lansert av det amerikanske sosialistpartiet som i 1908 vedtok at dagen skulle være en nasjonal markering. I 1910 ble den første internasjonale kvinnekonferansen avholdt i København.

Kvinnedagen ble brukt i kampen for kvinnelig stemmerett. Senere gjennomførte kvinner i St. Petersburg en stor demonstrasjon for «brød og fred». Den pågikk i flere dager og eskalerte til februarrevolusjonen. Denne begynte 8. mars 1917 etter gregoriansk kalender.

Bolsjeviken Alexandra Kollontaj, som senere ble sovjetisk ambassadør i Norge, forsøkte å få Lenin til å markere denne dagen, og 1922 ble den utpekt som en kommunistisk merkedag for å minnes kvinnenes innsats i revolusjonen.

I Norge er kvinnedagen markert siden 1915, men det var først i 1970-årene som det ble en større markering av den med den nye kvinnebevegelsen.

Ellers kan vi merke oss at 20. mars er internasjonal dag for lykke og 21. mars er det internasjonal dag for poesi. For oss godt voksne er det naturligvis 1. oktober som gjelder. Det er FNs internasjonale eldredag.


Fra administrasjonen

Vi søker ildsjeler som kan bidra i lokallag
 Vet du om noen som ønsker å hjelpe oss med ressurser i lokallag. Vi ønsker person med litt driv og initiativ som kan bistå med aktiviteter i lokallag. Det kan være alt fra korte samlinger med faglig innhold, sosiale arrangementer eller bare for å samles for å gå en tur i skogen. Vi søker i første omgang ressurser i Bergen, Trondheim og Hamar/Lillehammer området. Andre deler av landet er også aktuelle. Vet du om noen som er interessert, be dem ta kontakt med Rune i administrasjonen. Epost: rune.andersen@seniornorge.org

Ressursgruppen Helse og Omsorg i Senior Norge søker en person
 Det søkes etter et nytt medlem til Ressursgruppen Helse og Omsorg som i dag består av 5 personer. Du må gjerne ha medisinsk bakgrunn, men har du litt kompetanse relatert til helse og helsesektoren så er det også bra. Interesserte kan kontakt med Per Nygaard Østby på epost: n-ostby@online.no

Vi gratulerer!

Den 10. mars fylte Reidun Elinor Karlsen 102 år. I disse dagene ellers blir Odd Edvoll 60 år. Per Kristian Wangen fyller 70 år. Willy Østvold, Svein Erik Furum, Berit Linell og Magne Håkon Jakobsen fyller 80 år. Liv Høibraaten, Ragnar Olsen og Oddmund Moss blir 90 år.

Vi gratulerer på det hjerteligste!

Les Seniorhåndboken her

VERV ET NYTT MEDLEM!

Medlemskontingenter: Enkeltmedlem kr 390, Familiemedlem kr 490.

Vi må mobilisere for å få flere medlemmer slik at organisasjonen kan legge økt tyngde bak sine krav. Vi oppfordrer derfor alle til å verve nye medlemmer! For hvert medlem får du eller ditt lokallag en premie!
 
Vervepremier 2023
Gavekort på kr. 100 kr for hvert medlem som verves og som betaler første års kontingent. Utbetales med gavekort (Supergavekort) i januar 2024. I tillegg er den enkelte verver med i loddtrekning:Gavekort kr. 5 000 for alle ververe med 5 eller flere nye medlemmer. Gavekort kr. 3 000 for alle ververe med 3 eller flere nye medlemmer Gavekort kr. 2 000 for alle ververe med 2 eller flere nye medlemmer. Totalt 3 gavekort deles ut.
Klikk her for å registrere nytt medlem