Bare en tredjedel av eldre tar vaksine mot lungebetennelse Ukebrev uke 36/2023 

Verv et nytt medlem! (For mere informasjon, se nederst)
Klikk for å registrere nytt medlem

Norge har for strenge regler for utenlandsbehandling mener ESA som har saksøkt Norge

Det som kan bli en ny EØS-skandale er under oppseiling. Norge har meget strenge regler for legebehandling utenlands – for strenge mener ESA (Efta Surveillance Authority), som er satt til å overvåke at EØS-avtalen følges opp i henhold til EU-retten.

ESA mener at de norske reglene er uklare og upresise. Dette gjør at det er vanskelig for leger og pasienter å forstå reglene og få oppfylt sine rettigheter til behandling når det er nødvendig å få den utenfor Norge.

ESA har i en årrekke pekt på forholdet og bedt norske myndigheter endre loven slik at den blir i samsvar med EU-retten, uten å komme i mål.

Saken har mange likheter med NAV-saken, der mennesker urettmessig mistet ytelser, fikk bøter eller noen ganger fengselsstraff. Denne gangen er det snakk om liv eller død. Det gjør ikke saken bedre for norske helsemyndigheter.

Det er ikke klart når saken kommer opp i rettssalen, men det er ingen grunn for Norge å vente med å endre på regelverket. En fellende dom vil være en stor nedtur for myndighetene.

Bare en tredjedel av eldre tar vaksine mot lungebetennelse

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at bare en av tre eldre lar seg vaksinere mot pneumokokk. Vi tenker ofte ikke over at det er mulig å få vaksine mot denne bakterien som ofte er årsak til lungebetennelse. Heller ikke legene har dette spørsmålet oppe når de snakker med sine pasienter.

FHI anbefaler at alle over 65 år og personer i risikogrupper bør vaksineres. Vaksinen skal tas hvert sjette år, men for pasienter med enkelte sykdommer, anbefales kortere intervaller.
Pneumokokk kan gi alvorlige sykdomsforløp som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse, med en dødelighet på opp mot 20 prosent ifølge Dagens Medisin. Bakterien er den hyppigste årsaken til lungebetennelse hos voksne.

Det er sikkert klokt å spørre fastlegen om du bør ha en sprøyte neste gang du er der.
Du kan les mere ved å klikke her

Eldreomsorg – bedre enn sitt rykte?

Av Odd Gunnar Olsen

I år har det gjennom media, TV og presse, kommet frem saker som setter eldreomsorgen i et dårlig lys. På institusjoner har det vært trukket frem svært dårlig behandling av eldre, i noen tilfelle grensende til mishandling. Og disse innslagene gir grunn til å spørre:

Står det virkelig så dårlig til med eldreomsorgen her i landet? 

Vi har kommet til et stadium i livet der vi kalles «eldre» (over 80). Heldigvis, synes vi nok. Vi blir ikke overlykkelige over det vi får se i speilet hver morgen, men, hvis vi da våger, ser vi at det rører seg der inne, det tar vi tross alt som et godt tegn. 

Men vi har dermed også kommet til et stadium hvor vi har fått større behov for å benytte oss av helsetjenestene. Vi har vært nødt til å la oss betjene av både sykehus, hjemmesykepleie, og nå sist, sykehjem, Og i den anledning har det selvfølgelig også vært nødvendig å ha kontakt
med de kommunale etater som har med slikt å gjøre. Dermed har vi også måttet ha nærkontakt med de som arbeider i helsetjenestene.

Vi bor i en kommune litt utenfor Oslo.

Og vår entydige erfaring er: De vi har hatt med å gjøre, i samtaler og formelle møter på forskjellige nivåer, i kommunen sentralt, i hjemmesykepleien og på sykehjemmene, har vært hjelpsomme, kompetente, og ikke minst, hyggelige og omsorgsfulle mennesker. Vi kom inn i et miljø hvor man så behovet for hjelp, ønsket å hjelpe, og, innenfor de rammene de hadde til disposisjon, utførte de nødvendige tiltak hvor målet var å gi oss en trygg, sikker og verdig alderdom i all skrøpeligheten.

Så la det være sagt: Tilstanden i eldreomsorgen her i landet er langt mer variert enn det som kommer frem i media. Det er tusenvis av dedikerte og dyktige ansatte der ute som gjør en formidabel jobb, og som vi bare må respektere og glede oss over. Så gjøres det feil og overtramp, for heldigvis er det mennesker som står i disse jobbene, ikke roboter.

God ledelse og gode rutiner er i denne sammenheng nøkkelbegrep.


Fra administrasjonen 

Prosjekt for å forebygge underernæring 
Senior Norge har hatt med deltaker i et interessant prosjekt på NIH (Norge Idrettshøgskole). Du finner en beskrivelse og video av prosjektet ved å klikke her.  

Invitasjon til kurs på nett
Går du med drømmer om å starte din egen bedrift? Er du usikker på hvordan du skal gå frem?
Eller er du i gang, men kjenner deg overveldet og står fast? Eller vil du gjøre hobby til bedrift.
Bærekraftig Entreprenørskap, “Å gjøre de riktige aktivitetene til riktig tid», Gratis webinar – onsdag 6. september kl. 12-13  
Introduksjon av S-E-A-M metodikk

  • Bakgrunn og teoretisk forankring
  • Stegene i en entreprenørskapsreise
  • Avgjørende avklaringer du må ta underveis
  • Unngå disse fellene
  • Spørsmål og svar

Påmelding her

Oslo Rådhus søndag 1. oktober. 
Siste planlegging er i gang med arrangementet i Oslo Rådhus. Hederspris til årets senior skal deles ut her. Det er 800 inviterte gjester. Er det noen frivillige som kan sette av tid til å hjelpe til med arrangementet på søndag 1. oktober så gi et signal til eva.henschien@seniornorge.org

Vi gratulerer!

Denne uken blir John Arvid Norland 70 år. Ellen Marie Schinnes, Åsmund Brakstad og Inger Skaurum Frydendal fyller 80 år. Atle Midtgård fyller 90 år.
Vi gratulerer på det hjerteligste.
Les Seniorhåndboken her

VERV ET NYTT MEDLEM!


Medlemskontingenter: Enkeltmedlem kr 390, Familiemedlem kr 490.

Vi må mobilisere for å få flere medlemmer slik at organisasjonen kan legge økt tyngde bak sine krav
Vi oppfordrer derfor alle til å verve nye medlemmer! For hvert medlem får du eller ditt lokallag en premie!
 
Vervepremier 2023
Gavekort på kr. 100 kr for hvert medlem som verves og som betaler første års kontingent. Utbetales med gavekort (Supergavekort) i januar 2024. I tillegg er den enkelte verver med i loddtrekning:Gavekort kr. 5 000 for alle ververe med 5 eller flere nye medlemmer. Gavekort kr. 3 000 for alle ververe med 3 eller flere nye medlemmer Gavekort kr. 2 000 for alle ververe med 2 eller flere nye medlemmer. Totalt 3 gavekort deles ut.
Klikk her for å registrere nytt medlem