Pleie ved livets slutt Ukebrev uke 11/2022

Et av våre medlemmer har lest Ketil Bjørnstads siste bok «Verden som var min», «Siste tiåret», der han blant annet skildrer hvordan det var å miste sine foreldre. Hun har sendt oss en forespørsel om vi kan ta opp dette tema. Ketil Bjørnstad er intervjuet i Aftenposten og du kan lese intervjuet her.

Senior Norge arbeider hele tiden for at alle skal få en verdig alderdom. Det betyr også at alle har krav på en verdig avslutning av livet.

I flere kommuner, bl.a. på Nesodden, har man et palliativt team slik at pasienter kan velge å dø hjemme med sine nærmeste rundt seg. Dette oppleves både av pasienten og pårørende som en verdig avslutning av livet.

Det viktigste i 2022 blir å hjelpe hverandre til å finne glede, tilhørighet og trygghet

KOMMENTAR: Bjørg Duve
Lørdag var det 12. mars. For nøyaktig to år siden ble Norge stengt ned. Et virus hadde kommet til landet – flybåren. Det ble styrende for hvordan våre liv skulle bli.

Den viktigste i 2022, blir å hjelpe hverandre til å finne glede, tilhørighet og trygghet i en verden som er i stadig forandring. Det vi kjente, er ikke der på samme måte som tidligere. Og når sablene tas i bruk, skaper det utrygghet.

Som frivillig ved et seniorsenter, ser jeg at stedet er med på å skape tilhørighet. Et sted en kan oppsøke for opplevelser, samhørighet – og ganske enkelt for å få seg en god latter. Et sted vi kan være sammen om det å ta hverdagen tilbake.

Jeg, og mange med meg, opplever at det er tyngre å komme i gang igjen etter pandemien. 12. mars i 2020 blinket Erna Solberg med de røde lysene og vi ble beordret hjem. For en del -både unge og eldre – endte det med isolasjon og en opplevelse av ensomhet.

Det er vondt når følelsen av ensomhet fyller ens tanker og er med på å skape hverdagen. Men hva er det som gir mennesker en opplevelse av ensomhet? Det bunner som regel i mangel på kontakt og samspill med andre mennesker. Det er noe vi alle trenger fordi det gir næring til sjelen. Andre mennesker er livsviktige for oss.

Det finnes måter å komme seg ut av ensomhet, men det krever noe av den enkelte. En må selv ta et initiativ. Er du ensom – ta kontakt med noen! Men verden der ute kan komme til å banke på hos akkurat deg. Begge veier kan føre til starten på å bygge opp et nettverk. Både du og jeg har ansvar for å utvikle kontakt med andre.

Forskning viser at ensomme ønsker at noen skal bry seg. Vi kan alle ta initiativ til å få med en nabo eller en bekjent på noe som vil gi en opplevelse. For mange vil en tur til et av de mange seniorsentrene her i landet, være en god start. Der tilbys det opplevelser og det gis mulighet for deltakelse.

Du og jeg må ta hverdagen tilbake. Vi må igjen gå ut i samfunnet og delta der vi kan. Vi vet at det krever noe av den enkelte å ta hverdagen tilbake. Men vi må. Vi må bli sosiale igjen, men vi skal etter all sannsynlighet gjennom en læringsprosess etter å ha vært avlært sosial omgang i nesten to år. Vi må på nytt lære oss å bli sosiale.

Et sosialt nettverk beskytter mot ensomhet. Ett steg i riktig retning kan være at en melder seg på kurs, en aktivitet eller inn i en organisasjon – eller at en melder seg som frivillig. På den måten skaper en seg et meningsfylt liv – og en god vei ut av isolasjon og ensomhet. Det oppleves godt å gjøre noe sammen med andre.

Nå sitter vi igjen selv bak rattet. Hverdagen skal tas tilbake. Viruset er ikke like bestemmende for hva vi kan gjøre. Vi styrer selv hvordan hverdagen skal bli framover, men det krever også handling.

Seniorhåndboken kapittel 9 – jus for seniorer

Kapittel 9 - Jus for seniorer

I dette kapitlet av seniorhåndboken skriver advokat Audhild Freberg Iversen om meget sentrale temaer som alle seniorer bør kjenne til. Det er redegjort for fremtidsfullmakt, testament, arv og dødsboskifte.

Her kan vi lese om både formkrav og virkning av de ulike dokumentene. Ved å opprette fremtidsfullmakt kan man i stor grad styre sin økonomi etter at man eventuelt har fått svekket helse og ikke lenger kan ivareta sine økonomiske disposisjoner.

Testament oppretter man hvis man ønsker å fordele sine etterlatenskaper på en annen måte enn det som følger av arveloven. Det er altså all grunn til å lese igjennom dette kapitlet.

Vær klar over at du kan få hjelp av Senior Norges jurister med å opprette dokumentene. Den første konsultasjonen er gratis for medlemmer.

Du finner hele Seniorhåndboken her:

Koronatelefonen er fortsatt i bruk – våre operatører ringer

Våre dyktige telefonoperatører fortsetter å ringe medlemmer. Aksjonen skal avsluttes i løpet a denne våren, men fremdeles gjenstår det å få kontakt med mange medlemmer.

Denne uken skal man begynne med medlemmer som hører til Senior Norge Lillestrøm. I tillegg til en hyggelig prat får vi noen data som kan brukes for å bedre situasjonen for seniorer i en fremtidig pandemi.

Senior Norge Lillestrøm er et aktivt lokallag som har planlagt flere aktiviteter både for våren og høsten i år. 4. mai kommer advokat Audhild Freberg Iversen og holder foredrag om fremtidsfullmakter og ny arvelov, jfr. omtalen av seniorhåndbokens kapittel 9 i dette ukebrevet. En medlemstur er under planlegging.

Våre telefonoperatører ser frem til en hyggelig prat med medlemmene i Lillestrøm.

Endret tidspunkt fra utbetaling av pensjon

Foto NTB/NAVNAV vil utbetale pensjoner den 13. april og 13. mai. Da blir også tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse utbetalt. Pensjon fra KLP kommer den 20. april og 13. mai.

Foretrekker du å beholde fasttelefon

Telio/NextGenTel tilbyr Senior Norges medlemmer rabatt for fasttelefon. Du får 10 % rabatt per måned på ditt abonnement.

Telio har levert bredbåndstelefoni siden 2003 og tilbyr telefonitjenester både i Norge, Danmark og Sveits. Vi leverer IP-telefoni til faste lave priser over hele landet, hvor du kan ringe til fasttelefoner og mobil både innenlands og utenlands.

Senior Norges medlemmer får dessuten 500kr engangsrabatt på Internettavtale hos NextGenTel.

Dere som har fasttelefon og som ønsker å beholde den, bør absolutt benytte Telios tilbud til våre medlemmer! 

Vi hjelper deg gjerne også via telefon. Hvis du ønsker å snakke med oss for mer informasjon eller for hjelp til å legge inn din bestilling så kan du ringe oss hverdager kl. 08.00 – 18.00 på nummer 55106032.

Hos oss kan du velge mellom forskjellige avtaler tilpasset ditt bruk, som er tilrettelagt både deg som ringer innenlands og til deg som ringer utenlands.

Her er en oversikt over våre abonnementer:
Norden: Ring billig til fasttelefoner i Norden
Norden Alt Inkludert: Ring billig til fasttelefon og mobil i Norden
World: Fri bruk til fasttelefon i Norge og 30 andre land
World All inclusive: Ring billig til fasttelefon og mobil i utlandet og Norge

Ring med bredbåndstelefoni direkte fra mobilen
Vi tilbyr også Teliophone som er en app for smarttelefoner som lar deg ringe med bredbåndstelefoni fra mobilen. Ringer du med appen over trådløst nett, betaler du samme pris som fra fasttelefonen din – uansett hvor i verden du befinner deg.

Les mer om avtalen her

Vi hjelper deg gjerne også via telefon. Hvis du ønsker å snakke med oss for mer informasjon eller for hjelp til å legge inn din bestilling så kan du ringe oss hverdager kl. 08.00 – 18.00 på nummer 55106032.

SENIOR NORGE Østfold hadde i 2021 i alt 86 237 besøk, Ny årsrekord igjen. og framgangen fortsetter inn i 2022. I januar var resultatet hele 10 761 besøk. «All time high»- dette er ny månedsrekord.

SENIOR NORGE Østfold takker sine mange lesere for den store interesse. Den inspirerer redaksjonen til å presentere ny utgave av avisen med nye innlegg hver eneste mandag morgen. Aktuelt og relevant skal det være!Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!