Eldre sliter med digitale helsetjenester. Det går ut over deres verdighet Ukebrev uke 48/2022


Det nytter!

Aud Knudsen og Helge Gabrielsen

Fra vårt lokallag i Rogaland har vi fått følgende melding:

«Senior Norge Rogaland/Stavanger setter veldig stor pris på at Dag Mossige i spissen for flertallaspartiene skal få plass til husassistenter som fast ansatte ved våre sykehjem i 2023 og 2024. De vil bevilge 21 millioner kroner i 2023 og 38 millioner i 2024.

Da vil alle sykehjemmene i byen vår få ca. 3 husassistenter på hvert sykehjem. Det er kreativt og modig å tenke nytt om hvem som har jobb på et sykehjem Denne kombinasjonen med å ansette både helsearbeidere og husassistenter vil gi beboerne trygge medisinske tilbud og noen som er de “varme hendene” som det er få av. Dette er en vinn/vinn situasjon for alle som må trenge sykehjemsplass..
Heia Stavanger politikere i posisjon!!!

Nå venter vi på når Jåttå sykehjem skal ferdigstilles. Vi venter også på utbyggingen av Blidensol og 2. utbygging av Ramsviktunet. Dessverre er det også stigende økning av personer som får en demens diagnose. I Stavanger har vi nå 2ooo med en slik diagnose. Vi har bare 1187 faste sykehjemsplasser. Det er prognose for 3000 slike personer i 2030. Vi vet at denne sykdommen kan utvikle seg negativt veldig fort.

 Derfor må det bygges nok sykehjemsplasser.

Omsorgsboliger vil ikke være det rette for denne gruppen.

Vi synes også det er flott at posisjons-politikerne vil støtte dem som trenger penger til tannbehandling. Det er nå på tide at tenner og øyne blir akseptert som en del av kroppen.»

Som tidligere nevnt er lokallaget i Rogaland meget aktivt. Det er svært hyggelig at vi kan se tydelige resultater av innsatsen. Vi gratulerer!

Eldre sliter med digitale helsetjenester. Det går ut over deres verdighet

Nord universitet har publisert en rapport om hvordan eldre opplever digitale helsetjenester.
De opplever at bruk av digitale systemer i helsevesenet fører til at de blir mer avhengige av hjelp.

Vi synes også det er flott at posisjons-politikerne vil støtte dem som trenger penger til tannbehandling. Det er nå på tide at tenner og øyne blir akseptert som en del av kroppen.»

Som tidligere nevnt er lokallaget i Rogaland meget aktivt. Det er svært hyggelig at vi kan se tydelige resultater av innsatsen. Vi gratulerer!

En følelse av hjelpeløshet og av fiasko når de skal forsøke å bruke digitale helsesystemene er ingen god opplevelse. Det som fra myndighetenes side var tenkt å føre til økt trygghet resulterer ofte i usikkerhet om personvern. Eldre føler også at de taper den tryggheten det er å få snakke direkte med et menneske om helse.

Forskerne anbefaler at myndigheter, helsepersonell og fremfor alt utviklere av digitale systemer involverer eldre på en verdig måte.
Les hele artikkelen her.

Senior Norge har lenge krevet at de eldres situasjon når det gjelder digitale hjelpemidler må settes i søkelys på en helt annen måte enn det som har vært gjort til nå. Vi vil fortsette kampen!

Sklisikker vinter for de eldre i Asker og Bærum

Lokallaget i Asker og Bærum drev forrige året en kampanje for å gjøre det enklere for folk til å ta av pigger når de skal inn i en butikk. Tilsvarende sette piggene på plass når man går ut på is og snø. Medlem av styret for lokallaget,  Axel Wannag, har den 22. november fått inn følgende oppfordring i lokalavisen:

«Nå er vinteren kommet, og vi i Senior Norge, Asker og Bærum vil i år som i fjor sammen med kommunenes butikker og kjøpesentre forsøke å hindre at eldre sklir og faller.

Vi vet at den sikreste måten å forebygge fallskader ute om vinteren på er at de eldre går med piggsko eller har festet pigger under skoene.

Dessverre får den eldre da et problem når han/hun skal gå inn i en butikk hvor piggbruk er uønsket. Dette for å spare butikkens tregulv eller sikre seg mot å gli på flisbelagte gulv. Å gå på flisbelagte gulv med pigger er som kjent like farlig som å gå
på is uten pigger.

For å kunne skifte skotøyet til «piggfri tilstand» på en sikker måte trenger imidlertid de eldre noe å sitte på rett innenfor butikkens inngangsdør. Stolen/benken bør også stå på et passe underlag så gulvet ikke blir skadet der vi skifter piggene våre.

Derfor bør alle eldre i Asker og Bærum etterlyse en slik «eldrestol» innenfor døren i butikken de besøker om den ikke allerede er på plass. 

For øvrig er dette også et naturlig tiltak innenfor kommunenes satsing på en «Aldersvennlig kommune» som vel butikkene støtter allerede.

Frivillighetens dag den 5. desember. Hvem fortjener frivillighetsprisen 2022?

FNs dag for frivillighet er den 5. desember. Alle frivillige kan være med og feire dagen! Se mer om feiringen her.  
 
Den 5. desember skal også frivillighetsprisen deles ut. Du kan stemme på de seks finalistene til frivillighetsprisen 2022 her 

Vi gratulerer!

Foto SK

I disse dagene blir Marit Wangen og Britt Pedersen 70 år. Astrid Brunborg Benevoli, Inger Kristine Sveinungsdotter Kopsland, Irene Petrea Ditte Rugaard og Reidun Irene Guttulsrød fyller 80 år. Agnete Tjærandsen og Kjell Waldemar Steen fyller 90 år.

Vi gratulerer alle på det hjerteligste!

Adventstider

Vi er allerede inne i advent og tenner et første lys!
Vi i Senior Norge ønsker alle våre medlemmer og øvrige lesere en fredelig og fin advent!


 Les Seniorhåndboken her

Nå får du et gratis medlemskap i Ambera

For å delta i Ambera sine aktiviteter i Europa og bli orientert om fremtidige boligprosjekter må man ha et medlemskap. Alle medlemmer av Senior Norge får nå et helt gratis medlemskap i Ambera ved å bruke medlemskoden: SN

CTA: Bli medlem i Ambera her

For mer informasjon, klikk her