Seniorer er gull verdt Ukebrev 31/2021

Bildet er fra Pixabay

OECD har slått fast i en rapport at seniorenes deltakelse i arbeidslivet er en betydende ressurs for Norge. Hvis arbeidsdeltakelsen av personer 50+ hadde vært like høy her i Norge som på Island eller New Zealand, ville BNP øke med mer enn 15 prosent. Stefano Scarpetta, direktør for sysselsetting, arbeid og sosiale forhold i OECD, skriver i innledningen til rapporten: Innen 2050 vil sannsynligvis mer enn fire av ti individer i verdens mest avanserte økonomier være eldre enn 50 år. Arbeidsstyrken eldes enda raskere ettersom mindre årskull med yngre mennesker kommer i arbeid i en senere alder, og seniorene blir lenger på jobben.
Både offentlig ansettelses- og pensjonspolitikk og bedriftspraksis er ofte nært knyttet til arbeidstakernes alder i stedet for deres faktiske arbeidskapasitet og individuelle behov. Til tross for at eldre voksne nå er sunnere og bedre utdannet enn noen gang før, forblir talentet deres ofte underutnyttet og oversett. Dette må snus.

Arbeidstilsynet dømt for aldersdiskriminering

Som det kommer frem av rapporten fra OECD er altså seniorene en stor uutnyttet ressurs for arbeidsgivere og samfunn. En god seniorpolitikk i arbeidslivet burde derfor være en selvfølge.
Arbeidsmiljøloven § 13-1 første ledd forbyr direkte og indirekte diskriminering i arbeidslivet på grunn av alder. Det er Arbeidstilsynet som skal sørge for at slik diskriminering ikke skjer. Så erfarer vi at Arbeidstilsynet blir dømt til bøter for ikke å ha ansatt en helsesøster og ingeniør på 55 år, men en mannlig fysioterapeut på 30 til en inspektørstilling. Diskrimineringsnemnda slår i sin dom fast at Arbeidstilsynet har diskriminert kvinnen på 55 på grunn av alder. Du kan lese hele dommen fra Diskrimineringsnemnda her: https://www.diskrimineringsnemnda.no/media/2828/20-253-offentlig-versjon-av-vedtak.pdf
Det kan virke som om vi har en lang vei å gå her, men vi gir ikke opp!

«Olga»-svindel
I løpet av seneste halvår er jeg blitt oppringt et utall ganger av utenlandske innringere. Etter hvert har også norske nummer blitt brukt. Dette er fryktelig irriterende, og noen ganger kan det også føre til at man blir svindlet for små eller store beløp dersom man ikke er forsiktig. Jeg har derfor sluttet å svare på utenlandske oppringere, og avslutter samtalen meget raskt når det er snakk om norske numre med mer eller mindre forståelige engelsktalende personer med «fantastiske tilbud som jeg ikke kan si nei til».
Nå har jeg erfart at dette er døpt til «Olga»-svindel ettersom svindlerne blant annet tar utgangspunkt i navn som ikke er vanlige for yngre mennesker.  Svindlerne er først og fremst ute etter å snakke med oss eldre for å «hjelpe» oss å bli kvitt våre eventuelle tilganger.
I en ny informasjonskampanje skal Telenor, DNB og politiet samarbeide om å forebygge den stadig mer utbredte «Olga»-svindelen. De har gitt noen enkle råd for å håndtere slike telefonsamtaler eller meldinger:

  1. Tapte anrop fra utenlandske nummer: Du får et tapt anrop fra et utenlandsk nummer. Svindlerne vil du skal ringe tilbake til dyre utenlandske numre. Hvis du ikke forventer en samtale fra utlandet, trenger du ikke ringe tilbake. Du bør være ekstra oppmerksom hvis telefonen ringer kun en gang, og dette kalles Wangiri. Husk at det koster deg ingenting å ta en slik telefon, det er kun hvis du ringer tilbake at det kan koste penger.
  2. Phishing («fisking»): Svindlerne sender deg en e-post eller SMS, gjerne fra en kjent merkevare. Meldingsinnholdet er for eksempel ubetalt porto, eller at du må oppdatere betalingsopplysningene dine. Formålet til svindleren er å få deg til å trykke på en lenke i e-posten eller SMS-en. Trykker du på lenken, ledes du til en nettside som svindlerne har kontroll over. Dette kan være en kopi av en kjent nettside. Her vil svindleren at du skal plotte inn brukernavn, passord og kortinformasjon. Gjør du det, får svindlerne kontroll over opplysningene dine og kan misbruke disse.
  3. Misbruk av norske numre: Svindlerne kan utgi seg for å ringe fra et norsk nummer for å få oss til å svare. Svindlerne vil typisk presentere seg som Microsoft eller annen teknisk support. Målet er å få deg til å røpe informasjon de kan misbruke, eller sende deg en lenke som de vil du skal trykke på. Trykker du på lenken får svindlerne kontroll over PC-en din, og presser deg deretter for penger mot at de skal gjenåpne.
  4. Kjærlighetssvindel eller noen som er i nød: Dette er en kynisk form for bedrageri som spiller på menneskers ønske om å bli likt, elsket og et ønske om å hjelpe andre. Svindleren påstår for eksempel å være NATO-soldat som trenger penger for å komme hjem. Her bruker svindleren tid på å bygge opp tillit, og det kan være vanskelig å gjennomskue hensikten bak. Til slutt vil de be om penger. Hvis du er i tvil, rådfør deg med noen du stoler på. Har du blitt avstandsforelsket og avtalt å treffes? Skjer det noe rett i forkant av dette? Gjentar historien seg? Da er du trolig i ferd med å bli svindlet.

Råd fra sikkerhetseksperten:

  • Hvis noen spør om engangskoden til BankID og passord, er dette en svindler, selv om de gir seg ut for å være fra banken eller til og med politiet. Svindlene kunne vært avverget dersom befolkningen hadde vært klar over hvordan svindlere opererer. Svindlerens viktigste verktøy er sosial manipulasjon – han prøver å få deg til å føle frykt, stress og usikkerhet, forklarer Thorbjørn Busch, spesialrådgiver i Telenors sikkerhetssenter.
  • Busch oppfordrer også alle som har eldre foreldre, som kanskje ikke er så datakyndige, om å forklare dem de fire svindelmetodene som er nevnt ovenfor. Det er viktig å være klar over at sosial manipulasjon brukes i nesten all mobil- og nettkriminalitet. Er du bevisst på dette, har du allerede gjort veldig mye for å sikre deg. Den generelle oppfordringen er derfor: Stopp, tenk og sjekk.

Fra SENIOR NORGE Østfold har vi fått melding om at antall besøk i 2020 var 77.988, tilsvarende et gjennomsnitt på 6.500 pr. måned. Første kvartal i år har SENIORAVISA hatt i alt 21.159 besøk, tilsvarende et gjennomsnitt på 7053 besøk pr. måned. Dette er 23,7% opp i forhold til første kvartal i 2020. Vi gratulerer SENIOR NORGE Østfold med den kontinuerlige fremgangen og resultatet!

De som ennå ikke har lest Senioravisa kan logge seg inn på www.ostfold.seniornorge.org

Har du spørsmål eller kommentar? Ta kontakt med post@seniornorge.org
Klikk her for å videresende denne e-posten til en venn!