Senior Tanker om Tiden!

De fleste av oss lever nå i en historisk tid – Korona-Tiden!

Av fungerende styreleder Agnete Tjærandsen

For oss som er utgamle (87) er det andre historiske gangen. Jeg husker 9. April meget godt – med truende fly – luftvern sirener – mørkleggingsgardiner – redde og hjelpeløse foreldre. Denne gangen er fienden usynlig, men ikke mindre skremmende.

Det er mange måter å møte slike katastrofesituasjoner på. Noen blir lammet – noen blir oppfinnsomme – noen blir deprimerte – noen blir likegyldige. Men en ting er felles for slike tider – Humoren lever! Det viser seg særlig i språket. Nye ord dukker opp – ikke minst i forbindelse med ordet Korona. Koronasveis – er et av dem. Søringkarantene – Hytteskam – er to andre, som av NRK er trukket ut blant 800 innsendte forslag.  Søringkarantene kom på førsteplass –

Det skriver seg fra den avgjørelse flere kommuner nord for polarsirkelen tok, for å forhindre smitte fra sør. Koronasveis relaterer seg til stengte frisør salonger, med påfølgende bustete hårmanker og voksende ettervekst for de som farger håret.  Hytteskam – ja det gir seg selv, etter forbudet mot å oppholde seg på hytter utenfor egen kommune. Så diskuterer noen om «skam få den» som bruker hytta likevel – eller de som innførte forbudet.

Våre naboer i sør – Danskene – er særlig oppfinnsomme i å skape nye ord. Det er særlig et, som beskriver tiden på en treffende måte – HUDSULT – det som angriper oss alle, der vi sitter i hvert vårt innelukke. Sulten etter å ta omkring noen- sulten etter en varm hånd på kinnet – sulten etter god skulder – sulten etter et annet menneskes varme. Flere forskere har tatt til orde for, at dette er en av de mest alvorlige, negative følgene etter lang tid med alene-tilværelse. Forskning på lang levetid viser, at sosial kontakt er den viktigste faktor for å bli gammel.

Men vi lever videre i denne historiske tid – uten nærheten til andre – uten klemmer og berøring. Spørsmålet er OM vi lever – eller bare overlever?