Trege, men trygge på hjul!

Husker du den gangen uttrykket «mann med hatt» var ensbetydende med en eldre sjåfør som utsatte både seg selv og andre for fare. Vel, det er bare å legge uttrykket på hattehylla!

Med alderen har du kanskje senket farten og blitt litt tregere i trafikken. Til gjengjeld har du solid erfaring bak rattet som gjør deg til en tryggere sjåfør. Det betyr at dine trege reaksjoner i kompliserte situasjoner gjør at du ikke suser forbi skilt og farer av gårde i full fart.

Men husk at de fleste sjåfører, både yngre og eldre, har en tendens til å overvurdere sine egne ferdigheter. De fleste av oss tror vi kjører bedre enn gjennomsnittet. Selvinnsikt i trafikken handler altså også om sikkerhet. Når du først ser inn i deg selv, er det en god idé å se deg godt rundt også. Hovedutfordringen for eldre sjåfører er at de ikke ser seg tilstrekkelig rundt. Fordi vi er redde for å kjøre på noe, reduserer vi farten og fokuserer mest på det som skjer rett foran nesa på oss.

Etter fylte 75 er det legen din som avgjør om du kan fortsette å sitte bak rattet eller ei. Men det er en kjent sak at våre fysiske og mentale forutsetninger for å kjøre bil svekkes med årene. Før eller siden kommer det en dag hvor vi må slutte å kjøre bil, men det går an å utsette denne dagen ved hjelp av målrettet trening.

Har du sluttet å kjøre i mørket og holder deg hovedsakelig til velkjente ruter, fører det sannsynligvis til at du kjører mindre enn før, noe som igjen gjør at ferdighetene svekkes enda mer. Så hold deg på veien. Bokstavelig talt!

Kjør forsiktig, hilsen Christin