Persillekvast og tannhelse

Innlegg i Romerikes Blad 07.04.16

Gode, velstelte tenner gir sosial og økonomisk gevinst. Dårlige tenner, derimot, kan forringe livskvaliteten betydelig. Den som alltid må være på vakt, alltid må smile med munnen lukket, har det faktisk ikke så bra. Økonomisk kan et tannlegebesøk by på stor utfordring.

Som vi vet, begynner fordøyelsen allerede i munnen. Mangler tilfredsstillende tyggeredskaper, påvirker det både næringsopptaket og matgleden. Hvordan skal man kunne nyte en biff eller en middag med fårikål med tenner som ikke kan dele kjøttet fint nok?

Dagens erkjennelse sier at ”barn skal se hva de spiser”. Synet av delikat mat skjerper appetitten. God lukt fra et forestående måltid vil ytterligere skjerpe appetitt og forventning. Samme grunnsyn gjelder også for eldre mennesker.

For noen av oss har hverdagen mistet fargene. Livsutfoldelsen, som før var så humørfylt og inspirerende, den er gradvis trappet ned. Kan man da få lyst på maten, når øynene skuer ned på noe fargeløst og luktfritt som ligger på tallerkenen? Hvis maten i tillegg er most ned til bleke fargesjatteringer av noe som ligner semulegrynspudding men smaker svinesteik, kan det være appetittvekkende? Er det slik fremtidens mat for de eldre skal bli?

Jo, jeg forstår hvorfor maten må moses før servering. Tennene er ikke gode nok for å tygge vanlig mat, og enda verre: mange vegrer seg for å svelge eller makter det rett og slett ikke. Det skaper spisevegring, noe som er komplisert. Men for enkelte kan dette være en skapt situasjon. Kan vi forebygge her, så dette ikke oppstår?

Etter gratis tannpleie til fylte 18 år og med egenandel et par år, må vi siden klare oss selv, uten skoletannlege og rutinemessig innkalling. For noen blir da tannpleien dårlig ivaretatt. Tannlegeskrekk er en redsel som har ødelagt mye for mange.

De fleste av oss har økonomi for et nødvendig tannlegebesøk. Men for noen grupper, for eksempel minstepensjonister og trygdede, burde tannlegebesøk være gratis! Jf Skedsmo kommunes Eldreråd. Det er ikke stor prosent av befolkningen det gjelder, og det er ikke snakk om kosmetiske inngrep. For beboere i omsorgsboliger og hjemmeboende med fast hjemmesykepleie er tannrøkt i dag ivaretatt.

Sykehjemskost og ernæring er på ”alles” lepper om dagen. I Skedsmo har vi et meget godt storkjøkken som leverer velsmakende og næringsrik mat! Hvordan maten da presenteres ved servering, vil bety mye.

Hurra for persillekvasten!

Seniorsaken Skedsmo.
Anna Marie Vereide, styreleder