Når banken blir borte

Innlegg i Aftenposten 11.februar 2016 v/Christin Engelstad

Da DNBs rekordresultat ble presentert forrige uke, sto sikkert jubelen i taket i «filialen» i Barcode. Dagen før varslet banken nedleggelse av 57 av 116 bankfilialer. Vi forstår selvfølgelig at den digitale utviklingen endrer samfunnet på godt og vondt. Ifølge DNB har noen filialer kun besøk av 10-15 kunder om dagen. Disse er Seniorsakens medlemmer.

Fra 1.januar pålegger den nye finansforetaksloven bankene å tilby kontanthåndtering. Dette var for godt til å være sant. Finansdepartementet bekreftet vår mistanke. Når DNB kan tilby ”bank» i 2 500 dagligvarebutikker oppfylles kravet fra departementet. Men mange eldre opplever ikke kassa på Joker like ”sikker som banken”?

DNB skal tilby alle kunder hjelp til å komme på nett før filialene blir borte. Vi mener det er som å ta fra dem TT-kortet og gi dem tilbud om kjøretimer. Vi forventer at store samfunnsaktører tar samfunnsansvar og bidrar til en omsorgsfull omlegging for alle. Ikke minst de eldste.

Vi har stor empati med de 600 DNB-medarbeiderne som mister jobben i banken. Vi håper mange søker seg til helse- og omsorgsyrker. Der er jobbene like sikre som banken var før.