Mat skal se ut som mat og smake som mat!

Sykehjemsmat er et stadig tilbakevendende tema. Bare ordet sykehjemsmat gjør jo at man kan miste matlysten. Etter et innlegg i Dagsrevyen tidligere i vinter fikk vi nok. På Facebooksiden vår skrev jeg:

– Ser på Dagsrevyen og blir så eitrande forbannet! Igjen diskuteres sykehjemsmat, underernæring, smak, pris osv. Alle skylder på alle, og alt reduseres til økonomi. Kan det være så vanskelig å i det minste servere mat som ser fristende ut og smaker mat? Tenk så mange hoteller, kantiner, skip osv. som serverer fristende måltider hver dag.

Seniorsaken vil ha sunne, smakfulle og sosiale måltider for eldre. Kan det være så vanskelig?

Gjennom innlegget på Facebooksiden vår nådde vårt raseri og oppgitthet ut til 37669 personer, 2081 likte den, og den ble delt 103 ganger!

Påfølgende uke ble vi kontaktet av TV2 hvor vi fikk sagt vår mening. Klart og tydelig!

I vårt samfunn er mat på alles lepper. Vi leser om mat, snakker om mat, lager avansert mat og vil ha kortreist mat. På mange sykehjem er det en helt annen standard på både mat- og måltidsopplevelsene. Man skal være glad om den har både lukt og smak. God lukt og god smak!

Og om vi skal oppsummere mange av problemene med institusjonsmaten, tror jeg det i stor grad skyldes ledelse og politisk vilje, ikke ukvalifiserte sykehjemskokker og manglende tilgang på råvarer.

Selvfølgelig forstår jag at det ikke bare er hvordan maten ser ut eller smaker som er avgjørende for de eldste og svakestes matlyst. Det kan være både fysiske og psykiske grunner som gjør det vanskelig å spise eller ta til seg næring.

Men det kan vel ikke være grunnen til at 70 000 mennesker i Norge er underernært, eller er i faresonen for å bli det!

Professor Thomas Bøhmer Foto Birgit Skjelvik Aker universitetssykehusMin kollega og leder for Seniorsakens ressursgruppe for helse og omsorg, Thomas Bøhmer (79), er professor ved institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo.

Siden 80-tallet har han kjempet for denne svake gruppen og det gjør han fortsatt. Han holder foredrag for blant annet pårørende. De må i så stor grad de kan, følge med på hva deres foreldre spiser og om vekten er stabil.

En god idé Thomas har er at alle eldre som får hjemmehjelp bør bli veid når de har hjemmebesøk. Vi ser ofte at det går altfor langt veldig fort. Et enklere forebyggende tiltak skal du lete lenge etter.

I tillegg til at vi krever at all mat de eldre får servert skal se ut som mat og smake som mat, ønsker vi oss at alle skal ha noen å spise sammen med. Hyggelige, sosiale måltider har mer å si for matlysten enn avansert mat med asparges i kryss.

Smakelig måltid!