Seniorøkonomi planlegging - illustrasjon Per og Kari hånd-i-hånd

Seniorøkonomi – planlegging

I dag regnes vi som seniorer fra midten av 50-årene. Seniortilværelsen byr på mange endringer, muligheter og valg.

  • Hva er dine forventninger, planer og ønsker for resten av livet?
  • Når ønsker du å pensjonere deg?
  • Vil du fortsette så lenge du kan, men i et roligere tempo med færre timer eller lengre ferier?

Du bør tenke litt lenger fremover enn du kanskje syns virker nødvendig. Barna har jo akkurat forlatt redet, og du tenker at seniortilværelsen ligger lysår frem i tid. Men det er viktig å planlegge om fremtiden skal bli trygg og forutsigbar. Det at barna har flyttet ut kan for eksempel innebære at huset blir for «stort». Kanskje du skal vurdere å selge, finne en lettstelt og fleksibel bolig samtidig som du frigjør kapital til andre ting du ønsker deg. Det kan være hytte, reiser eller hjelpe barn med studier og bolig. Du kan kanskje bli gjeldfri om det frister?

Vi vil skrive flere artikler om seniorboliger, seniorlån og annen økonomisk frihet boligen din kan gi deg.

Når du runder 62 kan du velge å gå av med pensjon og fylle tiden med hva du vil. Men husk at jo tidligere du går av, jo mindre pensjon vil du få utbetalt. Sett opp et regnestykke om hva det vil bety for deg å gå av til enhver tid. Du kan også velge å fortsette å jobbe. Du kan bygge opp pensjonspoeng i Folketrygden frem til du er 75 år.

Mange syns det kan bli komplisert å håndtere sin egen økonomi via nettbank og kort når synet svekkes og den digitale utviklingen går stadig fortere. Her kan du be banken din om hjelp, eller gi dine pårørende fullmakt så de kan hjelpe deg.

Denne saken er også publisert på seniorportalen.no under juss og økonomi.