Eldre brukes som alibi

I kommentarfeltene på Facebook dukker det stadig oftere opp ytringer om at flyktninger og asylsøkere tar penger og ressurser fra eldreomsorgen i Norge.

av publisert 16.10.2015 i Tilflukt Vårt Land

Kommunikasjonssjef i Seniorsaken, Christin Engelstad i Seniorsaken trenger ikke lete på nettet for å finne den typen retorikk.

– Det skrives regelmessig på våre Facebooksider. Noen ganger er det flyktninger som har skylden for elendigheten i eldreomsorgen, andre ganger er det rusmisbrukere. Svake grupper settes opp mot hverandre. Også feilaktige og usmakelige beskrivelser av eldres hverdag er gjengangere. Det slettes umiddelbart!

Nettrollene fremstiller virkeligheten som at eldre sulter på pleiehjem, og norske barn går for lut og kaldt vann. Det er ofte også en appell til skam: Når man oppfordrer til å bistå flyktninger, vil man garantert få motspørsmålet «Hva med våre egne, bryr du deg ikke om dem?»

Engelstad reagerer både på retorikken og stakkarsliggjøringen, og sier eldre synes det er trist og vondt å bli brukt på denne måten. De opplever det ikke som støtte.

– Jeg tror ikke det er et forsøk på støtte heller. Vi har mye å gjøre i eldreomsorgen i Norge, og vi trenger ikke sånt grums.

Også rusavhengige og fattige barn omtales som ofre, når nettdebattanter protesterer mot at myndighetene tar imot flyktninger.

– Det er to helt forskjellige politiske saker, og vi har ikke sett noen indikasjoner på at våre tjenester kuttes til fordel for flyktninger, et sier Kenneth Arctander, i RIO, Rusmisbrukeres Interesseorganisasjon.

– Jeg synes det er forkastelig, og jeg tror det egentlig er en måte å fordekke at man ikke har lyst til å hjelpe i det hele tatt.

Randi Talseth, generalsekretær i Voksne for barn, som blant annet jobber med barnefattigdom og psykisk helse, tror ikke det først og fremst dreier seg om omsorg for de svakeste.

– Det handler om holdninger, spør du meg. Så kan man alltid konstruere noen argumenter etter det.

vårt land logo
Les hele artikkelen på Tilflukt – vårt land