Nyhetsbrev sommer/høst 2014

Seniorsakens SOS-telefon
En SOS-sak ledet til nytt lokallag i Tana. Da Tana kommune la ned gamle sykehjemsplasser, og demente beboere ble tvangsflyttet til det nye omsorgssenteret ved Tana bru, reagerte Mona-Lill Jessen, som er pårørende til demente Ragnhild Johnsen (83). Hun ringte Seniorsakens SOS-telefon for å få hjelp. Det ble umiddelbart tatt tak i situasjonen, og Seniorsakens juridiske rådgiver, Audhild Freberg Iversen, har fulgt opp familien tett.

Saken har vært mye omtalt i mediene, og Jessen har fått medhold hos Fylkesmannen i at kommunens tilbud til hennes svigermor verken er verdig eller forsvarlig. Seniorsaken er meget fornøyd med at denne alvorlige SOS-saken nå er tatt opp, og de regner med at Johnsen får den omsorgen hun fortjener og har krav på. Seniorsaken mener eldreomsorg er individomsorg. Det skal være den enkeltes omsorgsbehov og ikke kommuneøkonomien og byråkrati som avgjør omsorgstilbudet. I dag blir mange eldre kasteballer mellom sykehus, hjemmetjenester, omsorgsboliger og sykehjem.

Seniorsakens innsats ble formidlet i både riks- og lokalpresse gjennom nærmere 25 oppslag i media.

POLITIKK Det har vært stor aktivitet på det politiske området gjennom sommeren og tidlig høst. I fellesskap med Seniorenes fellesforbund har vi vært i møte med Paul Chaffey i kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vi har også ved flere anledninger vært i dialog med arbeids- og sosialdepartementet. En av årsakene til hyppig kontakt er departementets arbeid med endringer i aldersgrensene i arbeidslivet. Tidligere denne måneden var statsråd Robert Eriksson til stede ved et åpent møte i Seniorsaken Østfold.

Seniorsaken har i løpet av den siste tiden gitt tilbakemeldinger til politikerne gjennom høringer og innspill på områder som berører våre kjernesaker; seniorøkonomi, alders- og arbeidsdiskriminering og helse og omsorg.

Syse-utvalget, nå Arianson-utvalget, skal utrede hvordan samfunnet bør følge opp alvorlige hendelser og mistanke om lovbrudd som kan få konsekvenser for pasient- og brukersikkerheten i helse – og omsorgstjenesten.

Du kan lese mer om Seniorsaken innspill til Syse-utvalget på vår hjemmeside: seniorsaken.no. 1. september leverte RG Jus og økonomi høringsuttalelse til den nye arveloven.

I løpet av nærmeste fremtid vil Seniorsaken også gi svar på høring om endringer i arbeidsmiljøloven.

ETABLERING LOKALLAG Etableringsgruppa er nå i ferd med å bidra til at et nytt styre kommer på plass i Vestfold, slik at alle våre medlemmer der vil få tilknytning til sitt lokallag. Etablering av lokallag i Bærum, Tana og Alta er også på trappene. Det jobbes også videre med å gjenopprette lokallaget på Kongsberg, og på nyåret går turen til Trondheim.

SENIORBOLIGER Anna Marie Vereide og Solveig Granberg i Seniorsaken Skedsmo har i flere år jobbet for å etablere seniorboliger i kommunen. Nå får de drahjelp til å håndtere den formelle siden avprosessen av Seniorsaken sentralt ved generalsekretær Knut Chr. Høvik, som også leder Seniorsakens ressursgruppe for seniorboliger.

Vi har tidligere informert om vår nye rådgivningstjeneste for deg som skal ut på boligmarkedet. Mange har bodd lenge i nåværende bolig og ønsker derfor profesjonell veiledning før de tar første skritt i retning av kjøp og salg. Nå kan du ringe Seniorsakens boligveileder, Amy Berg. Hun har 30 års erfaring som megler og kan svare på de fleste spørsmål du måtte ha, enten det gjelder valg av boform, annonseringsmuligheter eller forberedelser til visning.

Amy Berg er tilgjengelig på tlf. 22 12 18 90 hver onsdag fra 10.00 – 14.00. Du kan også nå henne på mail; bolig@seniorsaken.no.

Les mer om tilbudet på www.seniorsaken.no.

MAGASINET SENIOR Høstens to planlagte utgaver vil bli slått sammen til en som vil bli distribuert 6. november.

RESSURSGRUPPER Seniorsakens ressursgrupper er under omlegging. Mer informasjon kommer på våre hjemmesider og i neste nyhetsbrev.

MEDLEMSUNDERSØKELSE Vår store medlemsundersøkelse er nå avsluttet, og vi er i ferd med å sammenstille resultatene. Disse vil bli presentert i neste nyhetsbrev og i høstens magasin.

Vi takker alle dere som svarte på undersøkelsen og dermed bidrar til at vi i større grad kan leve opp til deres forventinger og fylle det samfunnsansvaret vi har påtatt oss.

LEDERMØTE I SENIORSAKEN 2. og 3. september ble det avhold ledermøte i Seniorsaken. Alle lokallag bortsett fra Harstad, som måtte melde forfall, var representert. Det var to flotte dager med informasjon og dialog. Alle forlot ledermøtet klare for å gi et enda bedre tilbud til alle våre medlemmer, og ikke minst verve nye så vi blir en enda sterkere seniororganisasjon.

Kanskje noen i din omgangskrets ønsker å bli medlem i Seniorsaken?
JULETUR TIL TYSKLAND Bli med til julemarkedene i Lübeck og Kiel! Torsdag 4. desember 2014 kl. 11:00, starter vi fra Oslo Bussterminal. Ferden går sørover E6 via Svinesund og ned til Munkedal hvor vi svinger inn mot Torreby slott. Slottet ble bygget av nordmannen Niels Georg Sørensen som et sommersted. Sørensen hadde mange celebre gjester. Blant annet Greta Garbo og Monacos kongefamilie likte seg godt her. Her spiser vi lunsj. Så fortsetter vi mot dagens reisemål, Göteborg, hvor fergen Stena Scandinavia venter på oss. Den legger ut fra kai kl. 19:00 I bufférestauranten Taste på 8. dekk, samles vi for å nyte julebordet. Mineralvann, øl og vin er inkludert.

Fredag, 5. desember Kiel – Lübeck Vi ankommer Kiel kl. 09:00. Etter ca. fem kvarters kjøring ankommer vi Lübeck som var det viktigste kommersielle senteret i hele Nord-Europa i Hansatiden. En praktfull by fra middelalderen som også i dag har en avslappet og vennlig atmosfære. Byen er også kjent for sin marsipan. Familien Niedegger startet for ca 200 år siden å lage marsipan. I fabrikkutsalget deres finner vi over 300 forskjellige marsipanprodukter og 100 ulike kaker. Velbekomme! Like viktig er byens originale rødvin ”Rotspon”, som kun selges her. Julemarkedet i Lübeck er ett av de største i Nord-Europa. Vi får oppleve en unik julestemning ved å vandre rundt i denne bildeskjønne byen. Duften av glühwein (en tysk form for gløgg, med varm rødvin, sukker og krydder) og bratwurst fra bodene på markedsplassen, gjør deg førjulsberuset.

Foruten det sjarmerende julemarkedet finner du også spisesteder for enhver smak. Et par spennende spisesteder er Schiffergesellschaft og Schabbelhaus som sikkert vil berike Lübeck-besøket. Førstnevnte påstås å være verdens eldste kneipe for sultne og tørste sjøfolk siden 1535. Her får du god mat til rimelig pris, og serveringen foregår i en atmosfære man ikke finner maken til. Ingen duker på bordet, bare hvitskurte bord i et rustikt, barskt og maritimt miljø.

Etter ankomsten til Lübeck får de som ønsker det, bli med på en guidet omvisning i gamlebyen. Resten av dagen er til fri disposisjon! Hotellet ligger bare 4 minutters kjøring fra gamlebyen. Bussen vil gå i shutle hele dagen slik at dere selv velger når dere vil sjekke inn på hotellet. Middag er ikke inkludert i dag.

 

Lørdag, 6. desember Lübeck – Kiel

Kl. 09:00 forlater vi Lübeck og kjører vi til Kiel hvor vi får nærmere tre timer til å besøke julemarkedet i Holstenstrasse, Europas første gågate. Gaten ligger i gangavstand til Colorline.

Color Fantasy har avgang kl. 14:00 og derfor får vi en avslappende ettermiddag.

Kl. 17:30 samles vi i Restaurant Grand Buffet , for å nyte Colorlines storslagne julebord, og deretter har vi blant annet muligheten til å oppleve skipets fantastiske show!

 

Søndag, 7. desember Ankomst Oslo

10:00 ankommer vi Hjortneskaia. Bussen kjører til utgangspunktet.

Pris pr. person for medlemmer i

dobbeltrom/lugar, innvendig kr. 4.990 ,-

Ikke-medlemmer betaler kr. 5.490,-

Tillegg:

Enkeltrom/lugar innvendig kr. 1.820,-

Utvendig lugar, pr. person*) kr. 360,-

*) Forbehold om ledige lugarer

Prisen forutsetter minimum 25 deltaker

Påmelding blir registrert så snart depositumet på kr. 1.500,- er innbetalt til kto. 9235 27 22970

Det resterende beløpet , inkludert eventuelle tillegg, betales innen 4. november 2014

 

Påmelding snarest og innen 1. november 2014 til: Tlf. 906 81 297 eller e-post: roar.moll@communicator.no