Seniorsaken informerer om benskjørhet!

Benskjørhet er et betydelig helseproblem i Norge. Annenhver norske kvinne og hver fjerde mann over 50 år vil få et brudd som følge av benskjørhet (osteoporose). Ofte oppdages benskjørhet først etter at skaden er skjedd. Det mange ikke vet er at sykdommen kan forebygges og behandles hvis den enkelte kommer tidlig til kontroll.

Seniorsaken vil i tiden fremover sette søkelys på benskjørhet, hvorfor sykdommen oppstår og hvordan den kan forebygges. Et av de viktige spørsmålene er hvordan sykdommen kan oppdages, slik at man kan komme i gang med behandlingen. En enkel røntgenundersøkelse er mulig i form av en screeningundersøkelse i forbindelse med mammografi. Seniorsaken har inngått en samarbeidsavtale med et svensk teknologifirma, Sectra, som har utviklet en slik undersøkelse. Sammen skal vi sette benskjørhet på agendaen! Både her på hjemmesiden og gjennom sosiale medier. Vi mener det er viktig at flest mulig i risikogruppen kjenner til sykdommen og hvordan den kan forebygges, oppdages og behandles.

 

Benskjørhet er en sykdom som huler ut skjelettet og fører til smertefulle sammenfallsbrudd i ryggen samt brudd i hofte, armer og ben. Norge topper verdensstatistikken når det gjelder benskjørhetsbrudd. Anslagsvis 225 000 norske kvinner har benskjørhet – 140 000 av disse og 90 000 menn over 50 år har forandringer i ryggen som kan være forårsaket av kompresjonsbrudd (sammenpressing av ryggvirvlene). Et ukjent antall får kroniske smerter etter slike brudd. Hvert år bryter 15 000 personer håndleddet og 9 000 bryter lårbeinet. Kostnadene for samfunnet er betydelig og anslås til ca 1,6 milliarder kroner årlig.