Norge topper statistikken for benskjørhet

Annenhver norske kvinne og hver fjerde mann over 50 år vil få et brudd som følge av benskjørhet (osteoporose). Denne sykdommen huler ut skjelettet og fører til smertefulle sammenfallsbrudd i ryggen samt brudd i hofte, armer og ben. Norge topper verdensstatistikken når det gjelder benskjørhetsbrudd. Anslagsvis 225 000 norske kvinner har benskjørhet – 140 000 av disse og 90 000 menn over 50 år har forandringer i ryggen som kan være forårsaket av kompresjonsbrudd (sammenpressing av ryggvirvlene). Et ukjent antall får kroniske smerter etter slike brudd. Hvert år bryter 15 000 personer håndleddet og 9 000 bryter lårbeinet. Kostnadene for samfunnet er betyldelig og anslås til ca 1,6 milliarder kroner årlig.

Hvem får benskjørhet?

Benskjørhet er en gradvis reduksjon i benmassen – raskere enn det som er normalt i forbindelse med aldringsprosessen. Det gjør at benets styrke er svekket, benvevet er mer porøst (det har mistet kalk), og det gir risiko for brudd ved relativt små belastninger. Sykdommen merkes ikke i starten før det oppstår brudd i hofte, lårbenet, håndledd eller ryggvirvel. Gjennomsnittsalderen for rammede er bare 60 år, og yngre kan derfor også være affisert. Osteoporose ble tidligere betraktet som en kvinnesykdom, men det har skjedd en urovekkende økning i osteoporose hos menn de senere år.

Skjelettet vårt fornyes stadig, ved to prosesser som er i balanse – 1) ved at det brytes ned ben og 2) ved at det bygges opp nytt ben. Maksimal benmasse har vi ved 25 års alder, menn mer enn kvinner. Deretter, fra 35 års alder, brytes skjelettet gradvis ned med 0.5 – 1 prosent per år. Hos kvinner går det raskere etter overgangsalderen når østrogenproduksjonen opphører. Hos menn som mangler testosteron vil også nedbrytningen gå raskere.

Andre faktorer som fører til nedsatt benmasse er kosthold (lite kalk og vitamin D), røyking, lite aktivitet, alkohol, visse sykdommer (leddgikt, astma/bronkitt, nyresvikt, høyt stoffskifte, tarmsykdommer som reduserer næringsopptaket) og medikamenter (kortikosteroider). Arv er en risikofaktor.