Sykehjemspasientene er flyttet ut av lagret for julepynt

Pressemelding fra Seniorsaken Julen 2008
Kongsberg kommune plasserer ikke sykehjemspasienter på et lager for julepynt dette året. I år er de flyttet ut på gangen. Flere har fått ”fast plass” bak skjermbrettene.

Mange vil huske skandalen julen 2007 da Seniorsaken presenterte nyheten om 89-åringen som måtte friste tilværelsen på et lager for julepynt på Kongsberg. Senere viste det seg at pleietrengende eldre på Kongsberg også ble plassert i på treningsrom i dagligstuen og på gangen. Indignasjonen som fulgte avsløringene bidro til etableringen av Seniorsaken Kongsberg. 13. desember i fjor arrangerte Seniorsaken Kongsberg i samarbeid med Seniorsakens Sentralstyre og sekretariat et fakkeltog i protest mot eldreomsorgen i Kongsberg kommune og foreslåtte nedskjæringer i budsjettet for eldreomsorg. 150 mennesker deltok i fakkeltoget, som under ledelse av leder av Seniorsaken Kongsberg Kari Myhre, overrakte kommunens representanter en protestliste undertegnet av 6000 borgere på Kongsberg.

Til tross for dette besluttet kommunen senere å legge ned Solstad bo- og behandlingssenter med ordinære 11 plasser og tre på overlegg – noe som vil si korridorpasienter. Samtidig påsto rådmannen at ”krisen i eldreomsorgen er medieskapt”. Kommunen fortsatte senere på året med nye kutt i eldreomsorgen på 18 millioner kroner.

Mangelen på sykehjemsplasser i Kongsberg kommune er fortsatt prekær. I stedet for flere, har Kongsberg kommune fått færre sykehjemsplasser. Det betyr at også denne julen må mange av sykehjemsbeboerne i Kongsberg kommune feire julen på gangen. Det verste av alt er at de er blant de heldige. De mange som får avslag på sykehjemsplass må tilbringe julen hjemme i angst og fornedrelse. Ingen god julehilsen fra Kongsberg. Var det noen som satte julematen i halsen?

-Ta kontakt med Seniorsaken Kongsberg hvis du har fått avslag på sykehjemsplass, oppfordrer Kari Myhre, leder av Seniorsaken Kongsberg. Kommunen har sluttet å oppgi hvor mange som står på ventelisten, vi vil nå selv lage en liste som viser den reelle mangelen.