Nanna Caspersen ”Hederssenior 2006”

Seniorsaken har valgt Nanna L. Caspersen (Risør) til ”Hederssenior 2006”. Kåringen og overrekkelsen av trofeet fant sted under Seniorsakens folkemøte i Fønix kino i Kristiansand, torsdag 25. januar 2007. Tidligere prisvinnere er Rolv Wesenlund og John Alvheim.

I juryens begrunnelse heter det: ”Vi vil med dette få uttrykke vår beundring for Nanna L. Caspersens kamp mot urettferdighet og diskriminering og for valgmuligheter og individuell tilpasning i eldreomsorgen. Fordi hun ikke kan akseptere Risør kommunes behandling av Sveen-ekteparet i omsorgslønnssaken, har hun sydd et betydelig antall dåpskjoler som Seniorsaken har loddet ut under våre møter. Flere ti-tusen kroner er kommet inn. Alt er gått til juridisk bistand for Sveen. Hvis flere mennesker hadde reagert som Nanna på urettferdighet overfor andre, ville dette samfunnet blitt langt bedre å leve i. Nanna Caspersen legemliggjør Seniorsakens idealer.”

86-åringens formidable innsats i den mye omtalte Sveen-saken ligger til grunn for Seniorsakens udiskutable valg av vinneren. Hans og Anne Lise Sveen kjemper en innbitt kamp mot Risør kommune, der kommunen forsøker å tvinge et menneske til innleggelse på institusjon mot deres vilje – selv når det foreligger et alternativ. Kommunen har falt så dypt at den har prestert å betvile Hans Sveens rettslige handleevne da partene møttes i tingsretten i Arendal i november i fjor.

Nanna L. Caspersen har gått foran og stått på Sveens side, og hun har gjort det mulig for ekteparet å ta opp den prinsipielt meget viktige saken. Midlet har vært noen praktfulle dåpskjoler som han har sydd mange av og som har innbrakt betydelig beløp.

Nanna ble enke i 1974 etter å ha pleid og stelt sin syke ektemann de to siste årene han levde. Senere var hun i ti år døgnkontinuerlig pleier for sin kjære Halvor, før han gikk bort i 1997. Og det er slett ingen merkverdighet at Nanna på folkemunne i Risør har betegnelsen ”Mor Theresa”.

– Jeg lever et godt liv, derfor har jeg mye å gi til andre. Det er ikke sikkert folk synes jeg er så snill, for jeg sier alltid det jeg mener. For meg er det viktigere å gi enn å få, og det er Guds vilje at jeg skal sy dåpskjoler som andre får glede av. Ham har gitt meg denne ferdigheten, og jeg har pastorens ord for at jeg skal bruke denne gaven, understreker hederskvinnen Nanna Lønning Caspersen.