Iskaldt sykehjem i Kviteseid

Kviteseid kommune skal spare penger og har innført en ordning der temperaturen i sykehjemmene styres fra kommunehuset. Resultatet er iskalde sykehjem, forfrosne gamle og hutrende betjening.

Pressemelding fra Seniorsaken 5. desember 2007

Da Anne Bjørg Haugan søndag 2. desember skulle hente sin tante Torhild Lønnegraff (79) på Kviteseid sykehjem for å ta henne med til gudstjeneste, satt den gamle damen og frøs på rommet. Innetemperaturen var neppe mye over 16 grader.

Mandag ringte Anne Bjørg Haugan ordfører Torstein Tveito i Kviteseid og ba om en forklaring på at de gamle bokstavelig talt er lagt på is. Ordføreren svarte at kommunen, for å spare penger, hadde begynt å fjernstyre varmen i kommunale bygninger. Meningen var at temperaturen skulle senkes om natten og settes opp om dagen. Anne Bjørg Haugan kunne da fortelle at dette systemet ikke virket på Kviteseid sykehjem – det ble kaldt nok om natten, men det blir kun varmt noen timer midt på dagen. Ordføreren lovet å ta fatt i saken. I dag, onsdag 5. desember, har imidlertid ingen ting skjedd. Sykehjemmet er like kaldt.

For Anne Bjørg Haugan er kommunens sparepolitikk et tankekors. – Sykehjemmet skal også være et hjem. Ville ordfører Torstein Tveito finne seg i at noen utenfor hjemmet bestemte hvilken temperatur han skulle ha på rommet sitt? Sannsynligvis ville ha sett på det som umyndiggjøring. Tante Torhild Lønnegraff liker å se fjernsyn til sent på kvelden. Det kan hun bare gjøre hvis hun pakker seg inn i alt hun har av gensere og ulltepper. – Gamle mennesker har behov for mer varme enn yngre, friske mennesker. Er formålet med sparepolitikken raskt å tømme sykehjemmet for beboere? undres Anne Bjørg Haugan.

Tallrike skandaløse og uverdige forhold i eldreomsorgen blir rapportert til Seniorsakens SOS-telefon hver eneste dag. Samtidig ser det ut til at norske kommuner er villig til å krysse både grensene for anstendighet og human behandling av eldre. Alle som opplever omsorgssvikt fra kommunen, blir nektet sykehjemsplass eller et utsatt for andre overgrep, kan ringe Seniorsaken 22 36 43 00 hele døgnet.

Seniorsaken er en landsomfattende interesseorganisasjon for alle over 50 år som arbeider mot diskriminering av seniorer i yrkeslivet, for seniorers rett til helse, rehabilitering og omsorg og generelt for et godt og meningsfylt seniorliv. Se: www.seniorsaken.no

For ytterligere informasjon: Vennligst kontakt daglig leder Tore Henning Larsen. Telefon 22 36 43 02 eller informasjonssjef Dag Bredal på telefon 67 56 30 99 / 924 11 868. Du kan også ringe Anne Bjørg Haugan på telefon 958 32 773.