Hørsel – et aktuelt tema for seniorer

Mange godt voksne viste interesse for temamøte som Seniorsaken Gjøvik Land og Toten arrangerte en mørk førjulskveld i 2009. Øret er et følsomt organ, med utallige irrganger som kan ta skade i alders år. Hvordan står det til med oss?

En lydhør forsamling legger det gode øret til.

Seniorsakens temamøte samlet 45 personer rundt bordene i Frivilligsentralen, med kaffe og kringle. Gurli Skattum ønsket velkommen på vegne av styret. Ingvar Berge presenterte den kunstneriske bidragsyter Olav Gundersen. I sitt 92. år kunne han fremføre Olav Aukrusts ”Auksjon på Tande” utenat. En utrolig beskrivelse av sosialt samvær i ”gamle dager”.

Olav Gundersen (92) blir presentert av Ingvar Berge

Tema for møtet: ”Hørsel og hørselsvansker” ble grundig ivaretatt av audioingeniør John Seim. Han pekte på de mange kompliserte ingredienser/elementer som sørger for at vi kan høre. Dessverre hender det at noen av ”motorene” blir redusert, eller sågar gir opp å fungere. Da er det godt å kjenne til at det finnes hjelpemidler som kan forsterke lyd, som kan overføre lyd til lyssignaler, som kan sette i gang vibrasjoner. Slik kan vi ”høre” både dørklokka, telefonen, og – Gud forby – brannvarsleren. Den siste ville ikke Seim demonstrere, av frykt for å skremme omgivelsene. I stedet ville han varmt anbefale en vibrator i sengen.

John Seim kjenner ørets irrganger

Mange av tilhørerne hadde spørsmål og kommentarer. Interessen ga tydelig til kjenne at noen og hver av oss har, eller kjenner noen, som vil trenge god informasjon og særlige hjelpemidler for å fungere i hverdagen. Mye av det kan vi låne på Hjelpemiddelsentralen.

En lydhør forsamling la det beste øret til nyttig informasjon.